ΔΙΑΦΟΡΑ

Μόνιμο Χριστουγεννιάτικο Δώρο Στις Συντάξεις: Ποιους Συνταξιούχους Αφορά – Δικαιούχοι Και Προϋποθέσεις

Οικονομική στήριξη σε συνταξιούχους, των οποίων το εισόδημα δεν θα ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ μηνιαίως, θα δώσει η κυβέρνηση, αντικαθιστώντας το ΕΚΑΣ.

Ειδικότερα, την προσεχή Πέμπτη πέφτουν οι τίτλοι τέλους για το περιβόητο ΕΚΑΣ, το οποίο αποτελούσε σημαντική βοήθεια για τους χαμηλοσυνταξιούχους και πλέον, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, τη θέση του παίρνει ένα μόνιμο ποσό στήριξης, το οποίο θα δίνεται μια φορά το χρόνο, σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη έως 1.500 ευρώ.

Οικονομική στήριξη σε συνταξιούχους: Θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2020

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το ποσό αυτό θα είναι συγκεκριμένο και θα δίνεται πάντα πριν από τις τα Χριστούγεννα.

Επιπροσθέτως, θα υιοθετηθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα διαμορφώνεται το ύψος του επιδόματος, προκειμένου οι οικονομικά ασθενέστεροι να παίρνουν αναλογικά μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Το επίδομα θα είναι μόνιμο και ακατάσχετο, ενώ θα χορηγείται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου από το 2020 και για κάθε επόμενο χρόνο, ενώ επιδίωξη είναι να καταβάλλεται και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Οικονομική στήριξη σε συνταξιούχους: Δεν έχει σχέση με το φετινό κοινωνικό μέρισμα

Παράλληλα, ο μηχανισμός στήριξης που πρόκειται να ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2020 δεν έχει σχέση με το φετινό κοινωνικό μέρισμα, ύψους 436 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα για το 2020 έχει υπολογιστεί στο 3,5%, ενώ από το 2021 και μετά στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί στο 2%.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να ελέγχεται η αξιοπιστία των στοιχείων που θα προσκομίζουν οι συνταξιούχοι. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εξετάζεται το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα των συνταξιούχων που υποβάλουν κοινή δήλωση, αλλά εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον καθένα εκ των δύο.

Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα των αντισταθμιστικών παροχών που δόθηκαν με το ΕΚΑΣ, όπως η απαλλαγή ως το τέλος του έτους από τη συμμετοχή των δικαιούχων στα φάρμακα.

Οικονομική στήριξη σε συνταξιούχους: Αντικαθιστά το ΕΚΑΣ που έφτασε τα 12 ευρώ μηνιαίως

Από τη συνολική περικοπή του ΕΚΑΣ, το διάστημα 2015-2019 οι συνταξιούχοι έχασαν 2,5 δισ. ευρώ, βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ φέτος, το συνολικό κονδύλι για το ΕΚΑΣ περιορίστηκε στα 33 εκατ. ευρώ και το έλαβαν όσοι έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα έως 7.720 ευρώ, συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 8.884 ευρώ, συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 11.000 ευρώ, συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβλήθηκε τον Ιούνιο του 2018 έως 643 ευρώ.

Αρχικά το ΕΚΑΣ θεσπίστηκε με τον ν. 2334/1996 (ΦΕΚ Α’ 188/20-8-1996). Ακολούθως, με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) και τα πέντε κόμματα του μνημονιακού τόξου (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), ψήφισαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Σημειώνεται πως το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΕΚΑΣ στο ύψος των 230 ευρώ και μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις έφτασε το 2019 στα 12 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, σήμερα η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η στέρηση μιας ισχυρής στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και η απουσία καταβολής του στους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016), έχουν οδηγήσει στη βίαιη φτωχοποίηση σχεδόν 1.200.000 Έλληνες συνταξιούχους, αφού, βάσει των τελευταίων στοιχείων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» της ΗΔΙΚΑ (ΥΠΕΚΑΚΑ), για τον μήνα Δεκέμβριο 2018, σε σύνολο 2.500.000 συνταξιούχων, περίπου 1.200.000 λαμβάνουν μεικτή σύνταξη γήρατος μέχρι 700 ευρώ τον μήνα.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button