ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: 9 προβλήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto), ή χρόνια λεμφοκυτταρική αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται σταδιακά.

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto), ή αλλιώς χρόνια λεμφοκυτταρική αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται σταδιακά. Είναι μια σχετικά άγνωστη ασθένεια, επομένως σήμερα θα αξιολογήσουμε ορισμένα συμπτώματα και προβλήματα που σχετίζονται με τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Τα άτομα με νόσο του Χασιμότο έχουν συμπτώματα που συχνά δεν συνδέονται καν με τη θυρεοειδίτιδα. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει τρία έως έξι άτομα στα 10.000 και ο επιπολασμός της στον γυναικείο πληθυσμό είναι τουλάχιστον 2%.

9 συμπτώματα και προβλήματα που σχετίζονται με τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Όπως σωστά επισημαίνουν οι ειδικοί, η ασθένεια περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1912 από τον Hakaru Hashimoto. Ωστόσο, μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1950 αποδείχθηκε ότι ήταν μια αυτοάνοση διαταραχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η νόσος του Χασιμότο είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Δεδομένης της γενικής έλλειψης γνώσης σχετικά με αυτήν, θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα συμπτώματα και προβλήματα που σχετίζονται με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

1. Κόπωση και ατονία

Τα άτομα με Χασιμότο συχνά εμφανίζουν συμπτώματα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας. Σε αντίθεση με την κανονική κόπωση, αυτή η κόπωση δεν βελτιώνεται με τον ύπνο ή την ανάπαυση.

Αυτό συμβαίνει γιατί στη νόσο του Χασιμότο μειώνεται η παραγωγή Τ3 και Τ4, δύο ορμονών που ελέγχουν τον μεταβολισμό του σώματος. Έτσι, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, όπως και ο καρδιακός ρυθμός, γεγονός που κάνει τους ασθενείς του με Χασιμότο να αισθάνονται αδύναμοι και κουρασμένοι.

2. Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο

Η χαμηλή θερμοκρασία σώματος μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό και σημαντικό σύμπτωμα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και του υποθυρεοειδισμού.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο θυρεοειδής αδένας είναι σαν τον θερμοστάτη στα καλοριφέρ, ο οποίος στέλνει ένα σήμα (ορμόνες) στο σώμα για να παράγει θερμότητα από την αποθηκευμένη ενέργεια. Όταν αυτός ο “θερμοστάτης” δεν λειτουργεί σωστά, είναι φυσιολογικό το άτομο να αισθάνεται ευαισθησία στο κρύο.

3. Αύξηση βάρους

Για τα άτομα με νόσο του Χασιμότο, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Συχνά, δεν μπορούν να χάσουν βάρος παρά το ότι προσπαθούν πάρα πολύ ή παίρνουν βάρος χωρίς να κάνουν αλλαγές στη διατροφή ακόμα και όταν γυμνάζονται.

Ωστόσο, η απώλεια βάρους με τη νόσο του Χασιμότο είναι δυνατή εφόσον γίνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και ζητηθεί η γνώμη ενός ενδοκρινολόγου για τη θεραπεία.

4. Προβλήματα με τον ύπνο στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Εάν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολλές ή πολύ λίγες ορμόνες, η χημεία του σώματος δεν θα είναι σε ισορροπία, γεγονός που θα επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό, το εσωτερικό ρολόι του σώματος που είναι υπεύθυνο για τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Συγκεκριμένα, όταν ο θυρεοειδής σας παράγει πολύ λίγη ορμόνη, μπορεί να έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε ή να μην μπορείτε να κοιμηθείτε αρκετά. Ο ύπνος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το αίσθημα υπερβολικού κρύου ή από πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς.

5. Αλλαγές στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά

Αν και η νόσος του Χασιμότο επηρεάζει κυρίως τον θυρεοειδή αδένα, μπορεί επίσης να ξηράνει το δέρμα, να κάνει τα νύχια πιο εύθραυστα και να προκαλέσει απώλεια μαλλιών και αραίωση.

Για το λόγο αυτό, μερικές φορές ένας δερματολόγος είναι ο πρώτος που παρατηρεί τα σημάδια της νόσου του Χασιμότο και συχνά παραπέμπει τους ασθενείς σε έναν ενδοκρινολόγο για εξειδικευμένες εξετάσεις.

6. Δυσκοιλιότητα από τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο παρουσιάζουν αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία λόγω της αλλοίωσης του μικροβιώματος που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Τα πιο κοινά γαστρεντερικά συμπτώματα είναι η δυσκοιλιότητα, οι πεπτικές δυσκολίες, κοιλιακή διάταση και η εμφάνιση χολόλιθων.

7. Μυϊκοί πόνοι και δυσκαμψία των αρθρώσεων

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς. Επιπλέον, τα άτομα με τη νόσο του Χασιμότο έχουν αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, επομένως εάν εμφανίσετε πόνο στις αρθρώσεις, μπορεί να οφείλεται σε αρθρίτιδα.

8. Διαταραχές διάθεσης

Η νόσος του Χασιμότο είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της διάθεσης, αλλά αυτές με τη σειρά τους μπορεί να είναι συνέπεια της εμφάνισης της νόσου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με Χασιμότο τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Όσο πιο σοβαρή είναι η νόσος του θυρεοειδούς και όσο περισσότερο εξελίσσεται, τόσο πιο ακραίες θα είναι οι εναλλαγές της διάθεσης.

9. Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

Η ανεπαρκής ορμόνη (Τ3) από μόνη της προκαλεί προβλήματα που σχετίζονται με τη μάθηση. Συγκεκριμένα, ένα άτομο με Χασιμότο που δεν βρίσκεται σε θεραπεία θα βιώσει «ψυχική ομίχλη», έναν όρο που περιγράφει επιβραδυμένες ψυχικές αντιδράσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη μνήμη.

Άλλα συμπτώματα και προβλήματα που σχετίζονται με τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Άλλα συμπτώματα της νόσου του Χασιμότο περιλαμβάνουν ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία, βρογχοκήλη, πρησμένο πρόσωπο και διευρυμένη γλώσσα. Η αταξία, τα προβλήματα συντονισμού της ομιλίας, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η δύσπνοια θεωρούνται επίσης κοινά προβλήματα.

πηγη meygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button