ΔΙΑΦΟΡΑ

Μπαίνουν ξανά Αναδρομικά στο τέλος Απριλίου – Οι Δικαιούχοι Συνταξιούχοι

Μία νέα σειρά πληρωμής αναδρομικών έως 50.000 ευρώ πρόκειται να δοθεί σε 12.000 συνταξιούχους πολύ συντομα.

Επίσης η απόφαση για τη χορήγηση των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας σε συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο μετά το 2012, θα εξεταστεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στις 17 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, προς το τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ τον Μάιο θα καταβληθούν σε 10.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

Σε αυτήν την ομάδα συνταξιούχων, τα ποσά που θα καταβληθούν υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης λαμβάνουν περισσότερα αναδρομικά λόγω των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Αναφέρεται ότι ήδη έχουν καταβληθεί αναδρομικά ποσά σε 1.085 συνταξιούχους του ΗΣΑΠ, με μέσο όρο 12.900 ευρώ. Πρόσφατα, πληρώθηκαν 6.465 συνταξιούχοι της τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας με συνολικό ποσό 29.889.555,15 ευρώ, τα οποία αφορούν αναδρομικά από επανυπολογισμό συντάξεων.

Επομένως, ο κάθε συνταξιούχος λαμβάνει περίπου 4.600 ευρώ κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας λάμβαναν αναδρομικά με μειωμένα ποσά λόγω της φορολογίας που υπεβλήθη στον επανυπολογισμό.

Τα ποσά που λάμβαναν οι δικαιούχοι ήταν χαμηλότερα από αυτά που θα έπρεπε να λάμβαναν σύμφωνα με τις πραγματικές τους απαιτήσεις λόγω της φορολόγησης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ο φόρος πρέπει να υπολογίζεται και να καταβάλλεται ετησίως, ανάλογα με το εισόδημα και τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο ξεχωριστά.

Όσον αφορά τη δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στις 17 Απριλίου και τον καθορισμό των δώρων, η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν υποβληθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους για αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, παγώνει μέχρι την έκβαση της απόφασης του ΑΕΔ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις. Άρα, ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των δώρων, οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις τους.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», στις 17 Απριλίου στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δικάζεται η συνταγματικότητα της διάταξης του ν. 4093/2012 που αφορά την καταβολή των δώρων από το 2015 έως το 2018 στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση του ΑΕΔ θα αποφανθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα της διάταξης ως νομοθέτης για την καταβολή των δώρων αναδρομικά από το 2015 έως το 2018.

Φυσικά, η απόφαση θα επηρεάσει επίσης τον δημόσιο τομέα, εντάσσοντας την ενότητα της νομικής τάξης της χώρας.

Από την έκδοση της απόφασης υπ’ αριθμ. 1509/2023 ΑΠ, η οποία απέφερε διαφορετική απόφαση σε σχέση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμούς 2287 και 2288/2015, περισσότερες από 700 αγωγές έχουν αναβληθεί, ενώ αναμένεται η υπέρβαση των 1.200 αγωγών πριν από την έκδοση της απόφασης.

Σύμφωνα με τον Λ. Αποστολίδη, είναι καιρός να επανεξεταστεί ο θεσμός των πιλοτικών δικών σχετικά με τον σεβασμό προς την εφαρμογή των αποφάσεων.

Πάνω από 250.000 δικαιούχοι ταλαιπωρούνται, με τα διοικητικά δικαστήρια να παραμένουν υπερφορτωμένα με αγωγές σχετικά με τα αναδρομικά.

Το διαβάσαμε εδώ tad.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button