ΔΙΑΦΟΡΑ

Αιφνίδıος θάνaτος: Γıατί μερıκοί άνθρωποι πεθαiνouν στον ύπνο τους;

Ο κίνδυνος αιφνίδιου νυχτερινού θανάτου είναι σχετικά χαμηλός για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ορισμένες χρόνιες παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου ενώ κοιμόμαστε.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να πεθάνει στον ύπνο του, επικεντρώνονται σε τρία από τα πιο σημαντικά όργανά μας.

«Το να πεθάνεις στον ύπνο σου σχετίζεται συνήθως με την καρδιά, τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο», εξήγησε ο Dr. Milind Sovani, στο Nottingham University Hospitals.

Όταν κοιμόμαστε, είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούμε στα «σήματα» του οργανισμού που υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτά τα όργανα.

«Όταν κοιμάσαι, απλά δεν μπορείς να αντιδράσεις στα δικά σου συμπτώματα» εξήγησε ο Dr. Jack Flyer καρδιολόγος.

Καρδιά και αιφνίδιος θάνατος

Η πιο κοινή αιτία αιφνίδιου νυχτερινού θανάτου σχετίζεται με την καρδιά.

Η Dr. Sumeet Chugh, Διευθύντρια του Κέντρου Καρδιακού Ρυθμού Cedars-Sinai, εξηγεί : «η ξαφνική καρδιακή ανακοπή είναι υπεύθυνη για το 90% του αιφνίδιου θανάτου κατά τη διάρκεια του ύπνου«.

Στα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής περιλαμβάνονται εκείνα με στεφανιαία νόσο, μεγεθυμένη καρδιά ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Το 22% αυτών των θανάτων συμβαίνουν μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ., ενώ παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες.

Ρινοφαρυγγικοί αεραγωγοί

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να παίξει ρόλο στον θάνατο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα άτομα με την πάθηση αυτή μπορεί να έχουν περισσότερες από 2,5 φορές να εμφανίσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο μεταξύ 12 π.μ. και 6 π.μ. σε σχέση με τα άτομα χωρίς αποφρακτική άπνοια.

Ωστόσο, η αυτή η πάθηση συχνά δεν αποτελεί από μόνη της αιτία θανάτου τη νύχτα.

Σχετίζεται, συνήθως με τον αιφνίδιο νυχτερινό θάνατο όταν επιδεινώνει μια άλλη πάθηση, όπως ένα καρδιακό πρόβλημα.

Ο εγκέφαλος

Η επιληψία είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, κατά την οποία οι άνθρωποι εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

Όταν οι κρίσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν πλήρως με φαρμακευτική αγωγή για την επιληψία, ο αιφνίδιος θάνατος είναι η κύρια αιτία θανάτου.

Το εγκεφαλικό μπορεί επίσης να ευθύνεται για αιφνιδιαστικό νυχτερινό θάνατο.

Περίπου το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και καταστάσεις όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορούν επίσης να αυξήσουν αυτό τον κίνδυνο.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για αιφνίδιο θάνατο;

Όσοι έχουν ιατρικές παθήσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνιστάται να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ο οποίος μπορεί να τους κατευθύνει.

Για τους υπόλοιπους, σύμφωνα με την Dr. Chugh, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι σχετικά χαμηλός.

Για να διατηρήσετε αυτόν τον κίνδυνο αιφνίδιου νυχτερινού θανάτου σε χαμηλά επίπεδα, οι γιατροί συνιστούν να παρακολουθείτε την υγεία σας, να κοιμάστε αρκετά, να ασκήστε και να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή.

πηγη http://tilestwra.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button