ΔΙΔΑΧΕΣ

Γιατί ονομάζεται «βουβή» ή «κουφή» η εβδομάδα που έρχεται;

Βουβή Εβδομάδα: Προετοιμασία για τον θάνατος και την Ανάσταση

Η Βουβή ή Κουφή Εβδομάδα, γνωστή και ως Εβδομάδα των Βαΐων, αποτελεί την έκτη και τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής, πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ονομασία της οφείλεται σε δύο παράγοντες:

Απουσία χαρμόσυνων ακολουθιών: Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εβδομάδες, η Βουβή Εβδομάδα στερείται χαρμόσυνων ακολουθιών, όπως η Ακολουθία των Χαιρετισμών. Η ατμόσφαιρα γίνεται πιο κατανυκτική και σιωπηλή, προετοιμάζοντας ψυχικά τους πιστούς για τα Άγια Πάθη του Χριστού.

Παρά την ονομασία της, η Βουβή Εβδομάδα δεν είναι μια “άφωνη” ή “άδεια” περίοδος.

Αντιθέτως, φέρει πλούσια συμβολική σημασία:

Συμβολίζει την ησυχία και την περισυλλογή: Η απουσία θορύβου και χαρμόσυνων ακολουθιών καλεί τους πιστούς σε ενδοσκόπηση, προσευχή και βαθύτερη σύνδεση με το θείο.

Προετοιμασία για τα Άγια Πάθη: Η Βουβή Εβδομάδα αποτελεί μια προπαρασκευαστική περίοδο για τα Άγια Πάθη του Χριστού. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα βοηθά τους πιστούς να βιώσουν με κατάνυξη τα Πάθη και την Σταύρωση του Ιησού.

Υπενθύμιση της θνητότητας: Η ησυχία και η περισυλλογή φέρνουν στο προσκήνιο την ανθρώπινη θνητότητα, προτρέποντας τους πιστούς σε πνευματική εγρήγορση και μετάνοια.

Συνοψίζοντας, η Βουβή Εβδομάδα αποτελεί μια ουσιαστική περίοδο πνευματικής προετοιμασίας και κατανύξεως, προσκαλώντας τους πιστούς σε βαθύτερη σύνδεση με το θείο μυστήριο της Σταύρωσης και της Ανάστασης.

To διαβάσαμε εδώ iera-monopatia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button