ΔΙΑΦΟΡΑ

Λαμπάδα, σοκολατένιο αυγό και τσουρέκι: Τι συμβολίζουν τα δώρα του Πάσχα;

2[

Κάθε Πάσχα οι νονοί καλούνται να προσφέρουν στα…
βαφτιστήρια μια λαμπάδα, ένα σοκολατένιο αυγό και ενίοτε ένα πασχαλινό τσουρέκι. Γιατί, όμως, έχει επικρατήσει αυτό το έθιμο; Και τι συμβολίζει το κάθε ένα από αυτά τα δώρα; Ας γνωρίσουμε τις ρίζες του κάθε εθίμου.

Η λαμπάδα του Πάσχα
Η λαμπάδα που μικροί και μεγάλοι κρατάμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, συμβολίζει το θαύμα της Ανάστασης, καθώς είναι και αυτή που θα διανέμει το Άγιο Φως στους πιστούς. Είναι συνήθως λευκή γιατί συμβολίζει τη νίκη της ζωής και του φωτός απέναντι στον θάνατο και το σκοτάδι. Για τα μικρά παιδιά, η λαμπάδα με τα χρόνια έγινε πολύχρωμη και στολίζεται με όμορφα διακοσμητικά και δώρα.

Σοκολατένια αυγά
Το αγαπημένο αυτό έθιμο έρχεται από το εξωτερικό και το Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών που λαμβάνει κάθε χρόνο στον δυτικό κόσμο. Συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης, τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης. Ωστόσο, στον ορθόδοξο κόσμο το σοκολατένιο αυγό συνδέεται και με το κόκκινο πασχαλινό αυγό, το οποίο έτσι κι αλλιώς αποτελεί προχριστιανικό σύμβολο της ζωής. Το δε κόκκινο συμβολίζει το αίμα και την θυσία του Ιησού.

Πασχαλινά τσουρέκια
Όπως και η λαμπάδα, έτσι και το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση, με την έννοια ότι το τσουρέκι θεωρείται ο άρτος της ζωής. Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες φτιάχνουν πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια συμβολίζοντας έτσι την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι με το ζύμωμα γίνεται τσουρέκι.

πηγη http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button