ΔΙΑΦΟΡΑ

Αδέσποτα σκυλιά: Ένα σκληρό κινηματογραφικό αριστούργημα (TRAILER)

 

 

πό εκπληκτικά πλάνα, σαν πίνακες του Ντε Κίρικο χαρακτηρίζεται η ιστορία ενός αλκοολικού άνδρα, που εργάζεται ως άνθρωπος-πινακίδα, κι ο οποίος με τα δυο του μικρά παιδιά μόλις και μετά βίας επιβιώνουν στην Ταϊπέι. Διανύοντας αυτήν την διαδρομή, θα συναντήσουν μια μοναχική υπάλληλο παντοπωλείου η οποία θα τους βοηθήσει να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΪ ΜΙΝΓΚ ΛΙΑΝΓΚ

Οι άνθρωποι που ζουν ως άνθρωποι-πινακίδες κάνουν ένα δεκάλεπτο διάλειμμα κάθε 15 λεπτά, όπου μπορούν να δροσιστούν ή να πάνε στην τουαλέτα.

Εργάζονται οκτώ ώρες την ημέρα κρατώντας μια πινακίδα, και δεν επιτρέπεται να κάνουν τίποτε άλλο στη διάρκεια αυτή.

Έχω δει πολλούς από αυτούς να μουρμουρίζουν στον εαυτό τους, αλλά ποτέ δεν κατάφερα να αντιληφθώ τι ακριβώς λένε.

Έτσι στην ταινία μου, προέτρεψα τον ήρωα μου Χσιαο Κανγκ να τραγουδά το «Man Jiang Hong», ένα πατριωτικό ποίημα που γράφτηκε από τον διάσημο διοικητή της Δυναστείας, Γιούε Φέι, την περίοδο που αμυνόταν η πατρίδα του την επίθεση της φυλής Jin.

Το ποίημα εκφράζει την άγρια πίστη του Γιούε Φέι για την πατρίδα του και τις τυχόν απογοητεύσεις που μπορεί να επακολουθήσουν σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αποστολή του.

Ο οποιοσδήποτε πριν τα 40 του χρόνια στην Ταϊβάν νιώθει πολύ οικεία με αυτό το ποίημα.

Κι έτσι θα ήθελα να ακουστεί κι από τον ήρωα μου καθώς θα διαπερνά το πνεύμα πίστης αλλά και απογοήτευσης του, στην ταινία μου.


ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΙΤΣΑΤΠΟΝΓΚ ΟΥΕΡΑΣΕΘΑΚΟΥΛ

Το σπίτι μας είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Στις μεγάλες νεροποντές γίνεται σκούρο καφέ.

Ενεργοποιεί συνεχώς τις διάφορες αποχρώσεις του, όπως κι ένα ζώο «μεταμφιέζεται» ανάλογα την περίσταση, έτσι και οι ήρωες του Τσάι Μινγκ Λιανγκ κάνουν το ίδιο.

Σε ένα τέτοιο μονοπάτι διαφορετικών μεταμφιέσεων σκέφτομαι ένα φίλο που είχε πει ότι θα μπορούσε να υπολογίζει τις σταγόνες της βροχής σε αυτές τις περιστάσεις. Εντέλει αυτό συνέβη όταν διαλογίστηκε και με το μυαλό του συνέλαβε την ροή του χρόνου.

Η ταινία The Matrix αντιπροσωπεύει με ακρίβεια αυτήν την εμπειρία του. Όμως θα πρέπει απλώς να δούμε τις ταινίες του Τσάι Μινγκ Λιανγκ για να καταλάβουμε.

Θα προσθέσω ότι ο Κιάνου Ριβς και ο Λι Κανγκ Σενγκ δεν διαλογίζονται, αλλά μπορούν να σταματούν τον χρόνο.

Τα μαγικά «ψέματα» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ βρίσκονται εκτός κάδρου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη είναι λιγότερο σημαντικό από όλο το υπόλοιπο που έχει κοπεί.

Μέσα από τα νοητικά πλάνα του Τσάι Μινγκ Λιανγκ, ο θεατής μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές εκδόσεις της κινηματογραφικής αφήγησης.

Κι αυτό είναι αληθινά μαγευτικό.

 

Από 23 Απριλίου στους κινηματογράφους

 

 

πηγη athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button