ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πικάντικο ψωμί γάστρας – ένα διαφορετικό ψωμάκι, πικάντικο όσο εσείς το θέλετε, με τραγανή κόρα και εσωτερικό μαλακό, σαν του τσουρεκιού.

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 110ml λάδι + λίγο ακόμα για το τέλος
  • 2 κ.σ. φρέσκα αρωματικά (θυμάρι, ματζουράνα, δεντρολίβανο, ό,τι έχετε και σας αρέσει, ακόμα και φρέσκα κρεμμυδάκια)
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες ή 1 κ.γ. σε σκόνη
  • 4 φλ. αλεύρι σκληρό
  • πιπέρι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • λαδάκι, χοντρό αλάτι και μπούκοβο για το πασπάλισμα

 

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1

1) Βάζουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νεράκι και προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτάκια.
Βήμα 2

2) Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά μας. Ανακατεύουμε το λάδι με τα μυρωδικά και το σκόρδο.
Βήμα 3

3) Βάζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μείγμα της μαγιάς και το μείγμα των μυρωδικών.
Βήμα 4

4) Χτυπάμε με τον γάτζο για 10 λεπτά. Θα έχουμε έτσι μια ζύμη που θα ξεκολλάει εντελώς από τα τοιχώματα, θα είναι μαλακή και εύπλαστη (ανάλογα με το αλεύρι που θα επιλέξετε, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα νεράκι. Θα το δείτε). Φυσικά μπορείτε να το ζυμώσετε και με τα χέρια, απλώς θα πάρει πιο πολύ χρόνο.
Βήμα 5

5) Αλείφουμε με λαδάκι τον πάτο ενός μπολ και βάζουμε το ζυμαράκι μας μέσα.
Βήμα 6

6) Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, γύρω στη μια ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 230°C.
Βήμα 7

7) Παίρνουμε το ζυμαράκι μας και το ζυμώνουμε για 2 λεπτά ξανά. Αλείφουμε με λάδι τον πάτο της γάστρας μας. Κάνουμε το ζυμαράκι μας μια μπάλα, να γίνει δηλαδή καρβελάκι, και το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα. Κόβουμε με το μαχαίρι ένα σταυρό στο καρβέλι μας (μη το φοβηθείτε, κάντε τον βαθύ).
Βήμα 8

8) Ρίχνουμε από πάνω λαδάκι και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και λίγο μπούκοβο.
Βήμα 9

9) Το βάζουμε στον φούρνο μας, με κλειστό καπάκι, και ψήνουμε για 30 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-25 λεπτά ακόμα.Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει. Μετά θα βγαίνει εύκολα από τη γάστρα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Υπάρχει περίπτωση να σας πιάσει λιγάκι από κάτω, ειδικά αν ψήνετε σε φούρνο γκαζιού όπως εγώ. Απλώς καθαρίστε με ένα μαχαίρι.

Το ψωμάκι μυρίζει σαν πίτσα κάπως και είναι αλμυρούλι (κυρίως λόγω του χοντρού αλατιού στην κόρα) και πικάντικο (κυρίως λόγω σκόρδου). Φυσικά μπορείτε να κάνετε όσες αλλαγές θέλετε στα μυρωδικά. Η κόρα βγαίνει τραγανή και το εσωτερικό του είναι αφράτο και με ίνες.

Τη συνταγή την βρήκα εδώ και έκανα τις μικροαλλαγές μου. Η συνταγή λέει βούτυρο λιωμένο αντί για λάδι, αλλά εγώ το αντικαθιστώ σχεδόν πάντα.

 

Ευχαριστούμε την pinalaki για τις φωτογραφίες βήμα-βήμα.

πηγη sintagespareas.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button