ΔΙΑΦΟΡΑ

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η Μαρία Αθανασοπούλου

Πέθανε ξαφνικά η Μαρία Αθανασοπούλου: Το βρέφος 10 ημερών που σώθηκε στον μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας το 1986

Η 38χρονη Μαρία “έφυγε” στις 5 Απριλίου στο σπίτι της, όπου βρισκόταν με το παιδί της, ενώ ήταν έγκυος τριών μηνών

Η Μαρία Αθανασοπούλου που σώθηκε ούσα μόλις 10 ημερών βρέφος από τον μεγάλο σεισμό στην Καλαμάτα το 1986, “έφυγε” ξαφνικά από τη ζωή και ενώ ήταν τριών μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδάκι της.

Η 38χρονη Μαρία “έφυγε” στις 5 Απριλίου στο σπίτι της, όπου βρισκόταν με το παιδί της, ενώ ήταν έγκυος τριών μηνών. Υπέστη βαρύ επιληπτικό επεισόδιο με ακαμψία και δε συνήλθε ποτέ.

Η Μαρία Αθανασοπούλου, είχε ανασυρθεί ζωντανή μετά από 26 ώρες από τα ερείπια του σπιτιού της, που ισοπεδώθηκε στον σεισμό.

Η Μαρία, αν και κατάφερε να βγει ζωντανή, όλα αυτά τα χρόνια της ζωής της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Από τα συντρίμμια οι διασώστες την εντόπισαν με τις αισθήσεις της, ωστόσο έφερε μεγάλο τραύμα στον αυχένα από σίδερο.

“Ήμουν στην κούνια μου. Αυτό που με έσωσε ήταν το σίδερο από την κουνουπιέρα, το οποίο, όμως, μπήκε στον αυχένα μου. Με είχαν για νεκρή, οι γονείς μου το έμαθαν από τις ειδήσεις ότι είμαι ζωντανή“, είχε δηλώσει στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα το 2023, λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού της και με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

“Η Μαρία είχε αφόρητους πόνους, πάθαινε επιληψία”, λέει ο πατέρας της

Ο πατέρας της Μαρίας στάθηκε δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια σαν μάνα και πατέρας. Όπως υποστήριξε, μπορεί να επιβίωσε μέσα στα ερείπια, όμως το γεγονός ότι έμεινε χωρίς οξυγόνο, νερό και φαγητό για τόσες ώρες, τις προκάλεσε πολλά προβλήματα υγείας.

“Έμεινε 26 ώρες στα συντρίμμια, είχε μια βαθιά ουλή στον αυχένα που της άφησε προβλήματα, δεν αναπτύχθηκε ποτέ σωστά”, δήλωσε στην εκπομπή ο πατέρας της μετά τον θάνατό της και πρόσθεσε: “Οι γιατροί δεν κατάλαβαν ποτέ τι είχε. Eίχε συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όμως δεν έπασχε από τη νόσο. Έπαιρνε πολλά φάρμακα, είχε αφόρητους πόνους στο κεφάλι, αστάθεια και επιληψία“.

20 νεκροί από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Ο φονικός σεισμός 6 Ρίχτερ, έπληξε την Καλαμάτα στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, στις 20:21 ώρα Ελλάδος. Ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 20 ανθρώπων. Ο σεισμός χαρακτηρίστηκε ως ΙΧ στην κλίμακα Μερκάλι, δηλαδή ως καταστροφικός. Στην Καλαμάτα κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες, ενώ το 20% των κτιρίων κρίθηκε κατεδαφιστέο. Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε και σοβαρές ζημίες παρατηρήθηκαν επίσης στα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα.

Ο σεισμός είχε μέγεθος που έχει υπολογιστεί μεταξύ 5,5 Ρίχτερ, από το αστεροσκοπείο Αθηνών και 6,2. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση ένα με τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας, στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Καλαμάτας.

Ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 20 ατόμων. Από αυτούς, έξι ανασύρθηκαν νεκροί από πενταόροφη πολυκατοικία από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία κατέρρευσε από τον κύριο σεισμό. Από την ίδια πολυκατοικία ανασύρθηκαν ζωντανοί ύστερα από πολύωρες προσπάθειες άλλοι 15 άνθρωποι. Τέσσερα άτομα πέθαναν όταν κατέρρευσε παλιό πέτρινο κτίριο. Έξι άτομα πέθαναν από πτώσεις συντριμμιών στο δρόμο. Από τους υπόλοιπους, ένα άτομο καταπλακώθηκε από οροφή, ένα από καρδιακή προσβολή, ένα βρέφος από ασφυξία και ένα άτομο από βαριά τραύματα. Επίσης, 330 άτομα τραυματίστηκαν, 83 σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρήζουν νοσηλείας.

Στην Καλαμάτα κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες, ενώ το 20% των κτιρίων κρίθηκε κατεδαφιστέο, το 16% είχε σοβαρές ζημιές και το 36% ελαφριές. Από τα κτίρια με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα 44 κρίθηκαν κατεδαφιστέα, ενώ από τα υπόλοιπα κατεδαφιστέα 289 είχαν μικτή τοιχοποιία και 1.931 από φέρουσα τοιχοποιία. Από όσα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα κατέρρευσαν, πολλά είχαν πιλοτή, η οποία μείωσε την δομική τους ακεραιότητα.

Το διαβάσαμε εδώ newsthessaloniki.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button