ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αγιορείτικη νηστίσιμη συνταγή για παστίτσιο με μανιτάρια!

Αγιορείτικη νηστίσιμη συνταγή για παστίτσιο με μανιτάρια!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 2 κιλά μανιτάρια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 600 γρ. σάλτσα τομάτας
  • 1 φλ. λάδι
  • λίγη κανέλα (προαιρετικά)

Για τη μπεσαμέλ:

  • 7 φλ. γάλα σόγιας (ή και νερό)
  • λίγο μπαχάρι (προαιρετικά)
  • 3 1/2 φλ. αλεύρι
  • 1 φλ. λάδι
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Τα μακαρόνια

Ξεκινάμε από τα βασικά. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια. Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε, τα τσιγαρίζουμε με λίγο Βιτάμ- που είναι φυτικό- ή λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη. Θα σου πρότεινα να τα κάνεις al dente, να κρατάνε λίγο δηλαδή γιατί μετά θα ψηθούν και στον φούρνο.

Βήμα 2: Η σάλτσα

Προχωράμε στη γέμιση μας. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλε το λάδι για να κάψει. Στο μεταξύ ψιλόκοψε το κρεμμύδι και στο μούλτι χτύπα τα μανιτάρια για να γίνουν σαν κιμάς. Μόλις κάψει το λάδι σόταρε το κρεμμύδι και έπειτα τα μανιτάρια. Πρόσθεσε το ποτήρι με το κρασί, κάνε τα μια γύρα να ανακατευτούν και πρόσθεσε τη σάλτσα τομάτας. Βάλε αλάτι, πιπέρι και κανέλα και άστο μέχρι να έχει ρουφήξει τα περισσότερα υγρά.

Tips: Εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ σάλτσα κονκασέ (αυτή με τα κομματάκια τομάτας) γιατί μετά τα κομματάκια σου δίνουν μια δροσερή αίσθηση στο στόμα. Επίσης αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και μαϊντανό στη σάλτσα σου.

Βήμα 3: Η μπεσαμέλ

Όσο περιμένεις τη γέμιση να δέσει λίγο, ξεκίνα τη μπεσαμέλ. Βράσε λίγο το γάλα σόγιας ή το νερό- ό,τι προτιμάς- μαζί με το λάδι και διέλυσε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό. Ανακάτεψε το διαλυμένο αλεύρι με το γάλα και πρόσθεσε και το μπαχάρι. Ανακάτεψε μέχρι να σφίξει και να έχει σχεδόν την κρεμώδη υφή της κλασσικής μπεσαμέλ.

Σε αυτό το σημείο προθέρμανε τον φούρνο στους 200 στον αέρα και ξεκίνα να “στρώνεις” το παστίτσιο. Σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο-από Βιτάμ- πυρέξ, βάλε τα μισά μακαρόνια, τη γέμιση, τα υπόλοιπα μακαρόνια και τη μπεσαμέλ σου. Ψήσε μέχρι να ροδίσει. Αυτό ήταν! Το νηστίσιμο παστίτσιο σου είναι έτοιμο!

Bonus Tip:

Αφού με ξέρεις και δε μπορώ να μην σε αφήσω και με bonus tip. Αν δεν σου αρέσουν τα μανιτάρια σου έχω λύση. Σε περίπτωση που δεν το έχεις ανακαλύψει ακόμα, στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν σακουλάκια με κιμά σόγιας. Πίστεψε με δεν έχει καμία διαφορά στην γεύση και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για το παστίτσιο σου. Ακολούθησε τις οδηγίες που θα σου δώσει η συσκευασία και έπειτα πρόσθεσε τον στην σάλτσα. Βέβαια, αν θέλεις μπορείς να βάλεις και μανιτάρια και κιμά σόγιας.

ΠΗΓΗ

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button