ΔΙΑΦΟΡΑ

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Περιορισμένες και εξαιρετικά σπάνιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων της COVID-19, διαπιστώνει νέα μελέτη. Τα αποτελέσματα σχολιάζει ο Καθηγητής Δ. Παρασκευής.

Οι κίνδυνοι από τα εμβόλια είναι περιορισμένοι και εξαιρετικά σπάνιοι σε αντίθεση με τα σημαντικά οφέλη τους έναντι της νόσου που σχετίζεται με την λοίμωξη COVID-19 τονίζει, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, συνοψίζοντας τα ευρήματα της μεγαλύτερης έως σήμερα επιστημονικής μελέτης για τις παρενέργειες των εμβολίων έναντι της COVID-19.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Vaccine, οι παρενέργειες των εμβολίων έναντι της COVID-19, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη έως σήμερα ανάλυση αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων έναντι της COVID-19.

Ειδικότερα, η μελέτη περιέλαβε 99 εκατομμύρια άτομα που είχαν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Οι ερευνητές συνέκριναν το παρατηρούμενο σε σχέση με το αναμενόμενο ποσοστό για 13 νευρολογικά, αιματολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα (ανεπιθύμητες ενέργειες) σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη επιβεβαίωσε τα ήδη γνωστά αποτελέσματα αναφορικά με τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα που αφορούν τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), και το σύνδρομο Guillain-Barré και θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου που σχετίζονται με το εμβόλιο που περιλαμβάνει ιικό φορέα, όπως αυτό της εταιρείας AstraZeneca, αναφέρει ο κ. Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν 190 περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré σε διάστημα 42 ημερών μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, ενώ ο αναμενόμενος αριθμός περιστατικών ήταν 76. Επίσης, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η μελέτη, επίσης, επιβεβαίωσε τον αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από την πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση των εμβολίων των Pfizer και Moderna καθώς και περικαρδίτιδας μετά την πρώτη και τέταρτη δόση του εμβολίου της Moderna, και την τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca σε χρονικό διάστημα 42 ημερών μετά από τον εμβολιασμό.

Εκτός από τις προαναφερθείσες γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες, η μελέτη ανέφερε πιθανή συσχέτιση για οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (AEDM) και εγκάρσια μυελίτιδα τόσο με εμβόλια ιικού φορέα όσο και με εμβόλια mRNA. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από μια δεύτερη μελέτη, η οποία περιέλαβε ένα διαφορετικό πληθυσμό 6,7 εκατομμυρίων ατόμων από την Αυστραλία.

Τα εμβόλια σχετίζονται με εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών

Η μελέτη κατέληξε ότι τα εμβόλια σχετίζονται με εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (0,78 ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου) και η εγκάρσια μυελίτιδα (1,82 ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου).

Οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας ή εγκάρσιας μυελίτιδας θα πρέπει να σταθμίζεται έναντι του σημαντικού οφέλους που αφορά την προστατευτική δράση των εμβολίων κατά της COVID-19 και των επιπλοκών της λοίμωξης

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μελέτης ήταν ότι περιέλαβε μεγάλο μέγεθος πληθυσμού που έδωσε τη δυνατότητα εκτίμησης σπάνιων πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, σημειώνει ο κ. Παρασκευής.

Συμπερασματικά οι κίνδυνοι από τα εμβόλια είναι περιορισμένοι και εξαιρετικά σπάνιοι σε αντίθεση με τα σημαντικά οφέλη τους έναντι της νόσου που σχετίζεται με την λοίμωξη COVID-19, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button