ΔΙΔΑΧΕΣ

Αρτοκλασία: Τι είναι; Πότε γίνεται & τι συμβολίζει;

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ: Η Ακολουθία της Αρτοκλασίας είναι μια μικρή σχετικώς ακολουθία η οποία σύμφωνα με το Τυπικό αποτελεί μέρος του Μεγάλου Εσπερινού των Αγρυπνιών των Δεσποτικών και Θεομητορικών…

εορτών και των εορτών των μεγάλων Αγίων, οι οποίοι σύμφωνα με μοναστηριακά Τυπικά εορτάζονται με Αγρυπνία. Τελείται κατά την ακρίβεια στο τέλος του Μεγάλου Εσπερινού, ακόμα και στο τέλος του Όρθρου ή της Θείας Λειτουργίας ή και αυτοτελώς.

Η Αρτοκλασία Αγαπητοί μου αδελφοί γίνετε , στης Γιορτές είτε Εορτάζει κάποιος είτε γίνεται για υγεία και ευλογία Θεού. Η Αρτοκλασία αποτελείτε από πέντε άρτους ως ανάμνηση του θαύματος που έκανε ο ίδιος ο Χριστός , όταν ευλόγησε τους πέντε άρτους και έγιναν πέντε χιλιάδες άρτους.

Και αποτελείτε από τους άρτους οπός είπαμε και από Σιτάρι , κρασί και λάδι με αυτά τα αγαθά ευχαριστούμε τον Θεό και τα αφήνουμε στην εκκλησία! Με το Σιτάρι ,θα φτιάξουμε το πρόσφορο. Το κρασί (προσοχή πάντα Νάμα), θα το βάλουν οι ιερείς για την θεία λειτουργία. Το ελαιόλαδο είναι για τα καντήλια. Πέντε Κεριά.

Και ο άρτος είναι για να δοθεί στο τέλος της ακολουθίας στους πιστούς. Δίνονται τα ονόματα πάντα Υπέρ Υγείας τής οικογένειας που κάνει την αρτοκλασία και τιμά τον Άγιο. Στην Ελλάδα σήμερα γίνονται πολλές αρτοκλασίες και ειδικά σε μεγάλες Εορτές όπως: Χριστούγεννα, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο και όταν εορτάζει κάποιος Άγιος και θέλουμε να τον τιμήσουμε για την βοήθεια του!

Πατερική Διδασκαλία

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button