ΔΙΑΦΟΡΑ

Μελατονίνη: 6 τροφές που θα βοηθήσουν την ορμόνη του ύπνου

Σημαντικά τα οφέλη της μελατονίνης καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στον ύπνο μας.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα, αλλά και μέσω κάποιων τροφών και βοηθά στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine εξέτασε τις επιδράσεις της μελατονίνης σε άτομα με ήπιες διαταραχές ύπνου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μελατονίνη βελτίωσε αποτελεσματικά την καθυστέρηση έναρξης του ύπνου και τη συνολική διάρκεια του ύπνου, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές της ως ασφαλή και χρήσιμη παρέμβαση για όσους αντιμετωπίζουν περιστασιακή αϋπνία.

Η μελατονίνη δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό και καθαριστής ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη. Επιπλέον, έχει μελετηθεί για τις δυνατότητές του στη μείωση των επιπέδων άγχους και στρες, τα οποία συχνά συνδέονται με διαταραχές ύπνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης για τη θεραπεία της περιστασιακής αϋπνίας μπορεί να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της μελατονίνης παράλληλα με τις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.

Η καθιέρωση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου, η μείωση της έκθεσης στο μπλε φως πριν τον ύπνο και η δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων μελατονίνης.

Η μελατονίνη έχει αποκτήσει, πάντως, δημοτικότητα ως φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση της περιστασιακής αϋπνίας λόγω του ρόλου της στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης και των θετικών της επιδράσεων που έχουν αποδειχθεί σε διάφορες κλινικές μελέτες. Όταν χρησιμοποιείται υπεύθυνα και υπό την κατάλληλη καθοδήγηση, η μελατονίνη μπορεί πράγματι να είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής παρέμβαση για τη βελτίωση της έναρξης του ύπνου και της συνολικής ποιότητας του ύπνου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η περιστασιακή αϋπνία μπορεί να έχει διάφορες υποκείμενες αιτίες και μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει προσαρμογές στον τρόπο ζωής είναι συχνά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση των διαταραχών του ύπνου.

Ας δούμε όμως τις καλύτερες φυσικές πηγές μελατονίνης, που αποδεδειγμένα θα μας βοηθήσουν για έναν γρήγορο και καλύτερο ύπνο.

Αυτές είναι:

  • τα κεράσια
  • οι ντομάτες
  • τα σταφύλια
  • το ελαιόλαδο
  • τα καρύδια
  • τα αμύγδαλα

Επίσης στην αύξηση της μελατονίνης συμβάλουν επίσης το κρασί και η μπύρα πάντα σε μικρές ποσότητες.

πηγη healthstat.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button