ΔΙΑΦΟΡΑ

Αυτό είναι το πασίγνωστο φάρμακο για το στομάχι κατηγορείται για 9 μορφές καρκίνου

Τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ η πρώτη εκδίκαση αγωγής για το Zantac

Στις 13 Νοεμβρίου έχει οριστεί η πρώτη δίκη στις ΗΠΑ σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το φάρμακο Zantac (για την αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δυσπεψίας, έλκους, κ.α.) ευθύνεται για εμφάνιση καρκίνου, δήλωσε ο δικηγόρος των εναγόντων.

Οι ενάγοντες στην υπόθεση, η οποία θα εκδικαστεί στην Καλιφόρνια, υποστηρίζουν ότι το Zantac μπορεί να προκαλέσει εννέα μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, του μαστού και της ουροδόχου κύστης.

Αυτόν τον μήνα αναμενόταν επίσης η εκδίκαση μιας άλλης αγωγής, η οποία τελικά ματαιώθηκε αφού η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK Plc κατέληξε σε συμβιβασμό έναντι αδιευκρίνιστου χρηματικού ποσού, χωρίς να αναγνωρίσει ευθύνη.

Χιλιάδες αγωγές για το Zantac έχουν κατατεθεί στην Καλιφόρνια κατά των φαρμακοβιομηχανιών GSK, Sanofi SA, Pfizer Inc και Boehringer Ingelheim, οι οποίες κατά καιρούς πωλούσαν το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η έκβαση της δίκης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού θα φανεί κατά πόσο τεκμηριώνονται επιστημονικά οι ισχυρισμοί των εναγόντων, ενώ ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελλοντικές διευθετήσεις.

Αφότου έλαβε έγκριση το 1983, το Zantac έγινε μέσα σε πέντε χρόνια το πιο διαδεδομένο σκεύασμα παγκοσμίως και ένα από τα πρώτα που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις ετησίως.

To 2019 ορισμένες από τις παρασκευάστριες εταιρίες διέκοψαν την παραγωγή Zantac λόγω ανησυχίας ότι η δραστική ουσία ρανιτιδίνη μπορεί με την πάροδο του χρόνου να παράγει Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) ως αποτέλεσμα αποσύνθεσης. Παρότι η NDMA εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα σε τρόφιμα και νερό, η έρευνα κατέδειξε ότι σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απέσυρε το 2020 από την αγορά το φάρμακο Zantac και τα γενόσημά του.

Οι φαρμακοβιομηχανίες δικαιώθηκαν τον Δεκέμβριο από ομοσπονδιακό δικαστή που απέρριψε όλες τις αγωγές (περίπου 50.000) που είχαν κατατεθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι οι ισχυρισμοί που συνδέουν το Zantac με εμφάνιση καρκίνου δεν τεκμηριώνονται επαρκώς επιστημονικά.

Οι υπόλοιπες αγωγές έχουν κατατεθεί σε πολιτειακά δικαστήρια, οι περισσότερες στο Ντέλαγουερ, όπου εκκρεμούν πάνω από 70.000 υποθέσεις.

πηγή

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button