ΥΓΕΙΑ

Αuτά είναι τα δıάσnμα δημnτριακά που έφαγαν μήνuση γιατί έχουν γέμıση από φuτοφάρμακα

Στα μέσα Φλεβάρη η μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική Οργάνωση Environmental Working Group (EWG) δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία τέσσερις στους πέντε καταναλωτές δηλαδή ποσοστό 80% είναι θετικοί σε μία άγνωστη στο ευρύ κοινό εξαιρετικά τοξική χημική ουσία.

Η ίδια ουσία ανιχνεύτηκε στο 92% των τροφίμων με βάση τη βρώμη που αγοράστηκαν τον Μάιο του 2023, συμπεριλαμβανομένων των Cheerios της General Mills και των Quaker Oats της PepsiCo.

Μήνυση στα δημητριακά Cheerios για παρουσία φυτοφαρμάκων

Η ουσία είναι το δραστικό φυτοφάρμακο το chlormequat που μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα και να διαταράξει την ανάπτυξη του εμβρύου, δημιουργώντας ιδιαίτερες ανησυχίες για το πώς η κατάποσή του μπορεί να βλάψει τα παιδιά. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα chlormequat έχει συνδεθεί με αναπτυξιακή τοξικότητα σε ζωικά μοντέλα.

Επηρεάζει επίσης την αναπαραγωγή στα θηλαστικά ενώ σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων ετών προκαλεί διαταραχή της ανάπτυξης του εμβρύου, αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τo κεφάλι και τα οστά, αλλαγή στον μεταβολισμό, καθυστέρηση ανάπτυξης κατά την εφηβεία, αλλαγή της ικανότητας του σπέρματος να κινείται αποτελεσματικά, μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης και τέλος βλάπτει και το νευρικό σύστημα.

Μετά από αυτή την αποκάλυψη που τάραξε τα νερά στον κλάδο δημητριακών πρωινού, η General Mills που παράγει τα Cheerios είναι αντιμέτωπη με ομαδική αγωγή.

Η αγωγή κατατέθηκε στις 29 Φεβρουαρίου στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης και ο ενάγων Στίβεν Επστάιν ισχυρίζεται ότι ο κολοσσός δημητριακών δεν αποκαλύπτει ότι τα προϊόντα του θα μπορούσαν να περιέχουν το φυτοφάρμακο chlormequat chloride που μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα και να βλάψει το έμβρυο και κατηγορεί την General Mills για παραπλανητική επισήμανση.

Ο ενάγων ζητά αποζημίωση εκατομμυρίων, ισχυριζόμενος ότι αγόρασε ένα κουτί Cheerios τον Ιανουάριο χωρίς να γνωρίζει την παρουσία χλωριούχου χλωρομεκουάτ. Τονίζει δε ότι η διαφήμιση, το μάρκετινγκ και τα συστατικά του προϊόντος δεν υποδεικνύουν την παρουσία του φυτοφαρμάκου.

Ο Epstein ισχυρίζεται ότι αν γνώριζε ότι το Cheerios περιείχε επικίνδυνα επίπεδα φυτοφαρμάκου και την πιθανή βλάβη που θα μπορούσε να προκύψει από την κατάποσή του, είτε δεν θα το αγόραζε καθόλου είτε θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει πολύ λιγότερα για αυτό.

 

Το διαβάσαμε εδώ i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button