ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λαγάνα : Σας προτείνουμε να την φτιάξετε σπίτι σας

Η Λαγάνα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Διανύουμε την τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου και δεν θα μπορούσαμε να μην σας προτείνουμε συνταγή για το αγαπημένο ψωμάκι της Σαρακοστής τη Λαγάνα .

Αυτό το ιδιαίτερο επίπεδο ψωμάκι με την ελάχιστη ψίχα και την τραγανή κόρα σας, την Λαγάνα, προτείνουμε ώστε να είστε προετοιμασμένοι να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.

Υλικά :

Μισό κιλό αλεύρι άσπρο (για όλες τις χρήσεις)

Μισό κιλό αλεύρι κίτρινο (Όπως π.χ. το πορτοκαλί του Μύλοι Αγίου Γεωργίου ή όποιο θέλετε)

40 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά

400 ml νερό βρύσης

1 κουταλάκι αλάτι

1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη

Λίγο χλιαρό νερό και λίγο μέλι για να ραντίσουμε τις λαγάνες

Σουσάμι

Εκτέλεση:

Ανακατεύω καλά τα 2 άλευρα (το κοσκίνισμα τους αλλά και η ανάμιξη 2 διαφορετικών αλεύρων κάνει διαφορά).

Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύω λίγο νερό (από αυτό των 400ml) με τη μαγιά να διαλυθεί. Μετά κάνω μια λακούβα στο αλεύρι και ρίχνω το νερό της μαγιάς.

Ξεκινάω να ζυμώνω από το κέντρο. (να σας πω ότι το ζυμώνω με γάντια μας χρήσης, βοηθάει πολύ στο ζύμωμα, αφού δεν κολλάει η ζύμη στα χέρια).

Προσθέτω σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνω καλά μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμάρι.

Το φούσκωμα:

Αν το βιάζεσαι και δε θέλεις να περιμένεις, άφησε το ζυμάρι σε εξωτερικό χώρο με μεμβράνη ή πετσέτα να φουσκώσει μισή ώρα, μετά ένα ζύμωμα ακόμη και προετοιμασία για το φούρνο με οδηγίες που θα βρεις παρακάτω. Γίνεται εξίσου super νόστιμο!

Αν έχεις περισσότερο χρόνο και μπορείς να περιποιηθείς τη ζύμη θα ακολουθήσεις το μυστικό μου:

Το ζυμαράκι μας θα κάνει 3 διαλείμματα. Και εμείς θα το ζυμώσουμε 3 φορές. Αυτό είναι ακόμη ένα μυστικό που κάνει τη διαφορά!

1. Κουκουλώνω καλά το ζυμάρι μου με μια διαφανή μεμβράνη ή πετσέτα, έτσι όπως είναι μέσα στο μπολ και το βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα.

2. Το βγάζω και ξαναζυμώνω λίγη ώρα. Δεν το ξαναβάζω στο ψυγείο, το αφήνω έξω σκεπασμένο με μεμβράνη, πάλι για μισή ώρα.

3. Μόλις περάσει και το δεύτερο μισάωρο το ξαναζυμώνω. Πάλι σκεπασμένο με μεμβράνη το αφήνω έξω για μισή ώρα. Θα δεις ότι όσο περνάει η ώρα, το ζυμάρι γίνεται όλο και καλύτερο!

Βάζω λαδόκολλα στο ταψί μου και απλώνω 2 λαγάνες μέσα. Απλώστε τη με τα χέρια σας να κάνει λακούβες.

Σε λίγο χλιαρό νερό βάζω μισή κουταλιά μέλι και ανακατεύω. Απλώνω με ένα πινελάκι μπόλικο μελόνερο στις λαγάνες. Πασπαλίζω και με το σουσάμι και το πιέζω ελαφρώς πάνω στις λαγάνες για να μη πέσει.

Ψήνω στους 180ο για περίπου 40 λεπτά. (δεν χρειάζεται προθέρμανση)

Μόλις γίνουν ετοιμάσου να κάνεις και δεύτερη δόση γιατί την πρώτη θα την φάτε στο πι και φι 🙂

Άντε και καλά Κούλουμα !

πηγη askitiko.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button