ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης ή Καππαδοκίας η αυθεντική συνταγή I από την Αλίντα Κανάκη !

Η Νέα Καρβάλη φημίζεται για τους νόστιμους κουραμπιέδες, οι οποίοι συνδέονται με ένα παραδοσιακό έθιμο της περιοχής, οι περίφημοι κουραμπιέδες αποτελούν  το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για καλή τύχη. Τα Χριστούγεννα διοργανώνεται από συλλόγους του χωριού μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, μπροστά στην παλιά κοινότητα. Κάθε χρόνο παραμονή των Φώτων αναβιώνει το καππαδοκικό έθιμο Σάγια στην πλατεία της Νέας Καρβάλης.

Το έθιμο προέρχεται από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας. (Παλιά Καρβάλη) και έχει ως κύριο σκοπό την καλοχρονιά, στοιχείο που τονίζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια. Κάθε τέτοια μέρα, οι πιστοί, ανάβουν μία μεγάλη φωτιά στο κεντρικότερο σημείο του οικισμού, μπροστά από το κτίριο της παλιάς κοινότητας και πιασμένοι χέρι-χέρι, χορεύουν και τραγουδούν γύρω από τη φωτιά, για να διώξουν τα κακά πνεύματα, τους καλικάντζαρους, στα έγκατα της γης. Πριν το άναμμα της φωτιάς, ψάλλουν όλοι μαζί τα κάλαντα του τόπου καταγωγής τους για τα Θεοφάνεια.

Υλικά :

200γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη άχνη

2 κρόκους αυγών

1,5 ποτήρι του νερού αλεύρι γοχ.

1 ποτήρι του νερού αλεύρι καβουρδισμένο

150 γρ. βούτυρο πρόβειο

1 μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. σόδα

1 βανίλια

1 σφηνάκι πικραμύγδαλο  ή κονιάκ

Για την επικάλυψη

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη άχνη

4 κουταλιές ανθόνερο.

Σε μεγάλο τηγάνι καβουρδίζουμε το 1 ποτήρι αλεύρι και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Σε δεύτερο τηγάνι καβουρδίζουμε τα χοντροαλεσμένα αμύγδαλα. Αφήνουμε και τα δύο υλικά να κρυώσουν. Ανακατεύουμε τα αυγά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια χτυπάμε στον κάδο του μίξερ για περίπου 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα.

Προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ ανακατεύουμε, ρίχνουμε στο μείγμα τα σπασμένα αμύγδαλα, την σόδα διαλυμένη  στο κονιάκ ή πικραμύγδαλο και το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο, ζυμώνουμε τη ζύμη και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε φύλλο 1 εκ. με ένα ποτήρι νερού σχηματίζουμε μισοφέγγαρα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου  20 λεπτά. Βγάζουμε απ’ το φούρνο, περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσουν τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη. Γίνονται πεντανόστιμοι  και πολύ αφράτοι!!!

Το μυστικό της γεύσης που κάνει τους βουτυρένιους κουραμπιέδες Καρβάλης να ξεχωρίζουν είναι το καβουρδισμένο αλεύρι, παίρνουν άρωμα φουντουκιού, χωρίς να έχουμε βάλει φουντούκια.

Καλή επιτυχία

Αλίντα Κανάκη

πηγη

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button