ΔΙΑΦΟΡΑ

Εμπειρίες που μας αλλάζουν τη ζωή…

 

Υπάρχουν πολλά πράγματα, θετικά ή αρνητικά, που μπορεί να βιώσει κανείς στη ζωή του. Από τα πολύ θετικά γεγονότα στη ζωή κάποιου, όπως η γέννηση ενός παιδιού ή η ανάρρωση από ένα…
βαρύ ατύχημα, έως τις ιδιαίτερα οδυνηρές στιγμές, όπως μια ξαφνική απώλεια ή μια ασθένεια, όλα τα βιώματα στη ζωή μας προσφέρουν κάτι. Υπάρχουν, όμως, κάποιες στιγμές και κάποιες εμπειρίες που μας αλλάζουν για πάντα τη ζωή. Τί αξία έχουν οι εμπειρίες αυτές για τη ζωή μας;

Αναγνωρίζοντας την εμπειρία

Δεν είναι παράξενο ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν πότε μια εμπειρία τους έχει αλλάξει τη ζωή. Δεν πρόκειται για συναισθηματικό «μούδιασμα» ή για απάθεια, απλώς κανείς χρειάζεται χρόνο και τις συνέπειες κάποιων πράξεων για να καταλάβει πως βίωσε κάτι που αποτελεί σταθμό στη ζωή του. Για να αναγνωρίσει κανείς τις εμπειρίες που του αλλάζουν στ’ αλήθεια τη ζωή, χρειάζεται να έχει ικανότητες αυτογνωσίας, ώστε να ταυτοποιεί τί είναι σημαντικό για εκείνον. Χρειάζονται, επίσης, και ικανότητες παρατήρησης της ζωής κάποιου: πού και πού, καλό είναι να κάνουμε μια ανασκόπηση του τι μας συνέβη τον τελευταίο καιρό. Όταν αναλογιστούμε προσεκτικά τα γεγονότα κάποιας περιόδου, μπορούμε να καταλάβουμε πότε συνέβη κάτι τόσο σημαντικό ώστε να μας διαμορφώσει ως ανθρώπους και να μας στρέψει προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και μπορούμε επίσης να καταλάβουμε ποιο γεγονός ήταν αυτό και τί μας προσέφερε.

Τα ευχάριστα

Υπάρχουν ευχάριστες εμπειρίες και γεγονότα που μας αλλάζουν τη ζωή. Μας γεμίζουν αισιοδοξία και ενέργεια και μας δίνουν δύναμη και έμπνευση για το μέλλον. Είναι τα γεγονότα που μας κάνουν να ονειρευόμαστε, να θέτουμε στόχους και να αγωνιζόμαστε να τους επιτύχουμε. Είναι, ακόμη, γεγονότα τόσο σημαντικά που αισθανόμαστε να μας «γεμίζουν» και να μας ικανοποιούν, καθώς και να μας δεσμεύουν για το μέλλον. Ίσως πρόκειται για τη γέννηση κάποιου παιδιού, για την πρώτη επαγγελματική επιτυχία κάποιου, για την πρώτη ημέρα ενός ανθρώπου που ανάρρωσε από βαρύ περιστατικό ή ασθένεια εκτός του νοσοκομείου. Τα γεγονότα αυτά μας δείχνουν πως πράγματι το νόημα της ζωής βρίσκεται στις εμπειρίες και πως η ευτυχία είναι κάτι προσιτό και απόλυτα εφικτό – η χαρά και τα θετικά συναισθήματα μας δίνουν την αίσθηση αυτή.

Τα δυσάρεστα

Εμπειρίες που μας αλλάζουν τη ζωήΑπό την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αρνητικές εμπειρίες στη ζωή μας. Οι εμπειρίες αυτές ίσως είναι, με τη σειρά τους, τόσο δυνατές ώστε να μας αλλάζουν τη ζωή και την πορεία των πραγμάτων. Γεγονός είναι πως ακόμη και αν ξεχάσουμε την εμπειρία που μας σημάδεψε κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυτό που δε θα πρέπει να ξεχάσουμε είναι όσα αυτή μας δίδαξε. Οι τραυματικές εμπειρίες μας μαθαίνουν πως η ζωή είναι μικρή και πως πρέπει να τη ζούμε όπως εμείς θέλουμε. Οι εμπειρίες αυτές κυρίως μας μαθαίνουν πως πρέπει να ζούμε τη ζωή και όχι να την αφήνουμε να κυλά μέσα από τα χέρια μας.

Οι εμπειρίες που μας αλλάζουν τη ζωή μας αποκαλύπτουν πράγματα που ξεχνάμε μέσα στην καθημερινότητά μας: την αξία της αγάπης, του «ευχαριστώ», της συγγνώμης· την αξία που έχει η διαδικασία του να μοιραζόμαστε πράγματα και κομμάτια του εαυτού μας με τους άλλους και το πόσο σημαντικό είναι να ζούμε με τον τρόπο και τις αξίες που θέλουμε και έχουμε, πραγματοποιώντας τα όνειρά μας.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button