ΔΙΔΑΧΕΣ

“Πατέρα, άφες αυτοίς…”

 

“Πατέρα, άφες αυτοίς…”

O Iησούς τοποθέτησε τον εαυτό του πολύ ψηλά όταν είπε: “Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι”, αυτό το εφάρμοσε πρώτος ο Ιησούς, αφού είπε: “αγαπάτε τους εχθρούς σας”. Έτσι τοποθέτησε τους εχθρούς του πολύ χαμηλά, ώστε να προκαλέσει μέσα του ένα μεγάλο οίκτο γι’ αυτούς.


Όταν βλέπει κανείς πόσο αμαθείς είναι οι άνθρωποι, αποβλακωμένοι, άθλιοι, δεν έχει καμιά επιθυμία να τους συνθλίψει κι από πάνω. Κι αυτό είναι ευγένεια. Όταν είναι κανείς μεγάλος, να μην επιτίθεται στον μικρό, όταν είναι δυνατός, να μην πέφτει πάνω σ’ έναν αδύναμο.

Ο Ιησούς ήταν τόσο μεγάλος στην αγάπη Του, στη γνώση, στη δύναμή Του, ώστε μπόρεσε να συγχωρήσει. Συγχώρησε ακριβώς για να μην κάνει σαν τους άλλους, πριν από αυτόν, που ενεργούσαν σύμφωνα με την δικαιοσύνη, που ήταν υπηρέτες της δικαιοσύνης. Στη δικαιοσύνη του παλαιού νόμου, δε συγχωρεί κανείς: “οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος”. Ήρθε να διδάξει την αγάπη, την ευσπλαχνία, τη συγνώμη στις προσβολές, και γι’ αυτό, τη στιγμή που πέθαινε υπερασπίστηκε τους εχθρούς του.

Όταν καταλάβεις καλά το μυστικό αυτών των λόγων μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις Α. έλεγε τώρα η μάνα, και τα αποτελέσματα θα είναι καταπληκτικά. Όταν είναι φτωχός κι αδύναμος κανείς πνευματικά, δεν μπορεί να συγχωρήσει, κοιτάζει πως να εκδικηθεί. Αν γίνει μεγάλος, πλούσιος, δυνατός, φωτεινός θα πει: Mπορώ να τον συγχωρήσω τον καημένο, στερείται τόσο από φως, από γνώση, από ευγένεια! Κι από πάνω δεν ξέρει σε τι συνθήκες να τοποθετηθεί, γιατί οι νόμοι της Θείας Δικαιοσύνης είναι αδυσώπητοι, θα υποφέρει για να διορθώσει το κακό που έκανε.

Θα σκεφτείς ότι, έστω και αν προς στιγμήν είσαι ένα θύμα, είσαι προνομιούχος, όπως και να ‘ναι εργάζεσαι για το καλό, για τη Βασιλεία του Θεού για το φως. Καταλαβαίνοντας όλο το μεγαλείο στο οποίο ζεις, έχοντας διαλέξει το δρόμο του καλού, από την αθλιότητα και το σκοτάδι, από τους άδικους και τους κακούς, ένα αίσθημα οίκτου σε κατακλύζει.

-Κι αυτή τη συγχωρητικότητα  είπε η Α. που δεν μπορούσα να την αποκτήσω με κανένα άλλο μέσο, την αποκτώ εύκολα μ’ αυτό τον τρόπο!

– Αυτη η συμπεριφορά θα πεις, πως μοιάζει πολύ με αυτή του Φαρισαίου, που προσευχόταν στο ναό ευχαριστώντας τον Κύριο που δεν ήταν σαν τους άλλους ανθρώπους, και προπαντός σαν αυτόν τον προσευχόμενο τελώνη που ήταν σε μικρή απόσταση από αυτόν. Αυτό είναι αλαζονεία!

Δεν είναι όμως αλαζονεία. Ο φαρισαίος είχε καύχηση,   νήστευε, έδινε το δέκατο ..είχε έργα καλά.., γι αυτό περιφρονούσε τον τελώνη. Δεν είχε αμφιβολία καμιά, ότι ήταν καλύτερος από εκείνον. Αυτή η συμπεριφορά, ότι δηλαδή είσαι θύμα, από συκοφαντίες, αδικίες, ε, λοιπόν, τότε, αναγνωρίζοντας, και απαριθμώντας όλα τα μεγαλεία που ο Θεός σου έδωσε, ενώ ο εχθρός σου στερείται από αυτά, είσαι υποχρεωμένος να συμπεράνεις ότι, στην πραγματικότητα εσύ είσαι ο προνομιούχος.

Προς το παρόν ο εχθρός θριαμβεύει, πέτυχε να σου κάνει κακό, αλλά αυτόν είναι που οπωσδήποτε οφείλεις να λυπάσαι, πάντα να λυπάσαι αυτόν που κάνει το κακό, γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι νόμοι της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτοι.

-Ναι, είναι εντελώς διαφορετικά, είπε η Α. ο Ιησούς αφαιρούσε το προσωπείο από μορφωμένους κι έξυπνους, και μάλιστα δημόσια, μπροστά στο πλήθος, τους αποκάλυπτε τα ελαττώματά τους λέγοντάς τους: Δυστυχία σε σας, που κλείνετε τη Βασιλεία των Ουρανών.΄Οχι μόνο εσείς δεν θα εισέλθετε, αλλά εμποδίζετε και τους άλλους να εισέλθουν..

-Ναι τους προκαλούσε αδιάκοπα. Το έκανε όμως για να εκπληρωθούν οι γραφές, για να πραγματοποιηθεί η αποστολή του. Ήταν  γραμμένο. Αν δεν είχε ενεργήσει έτσι προς τους φαρισαίους, ποτέ δεν θα είχε σταυρωθεί και η ιστορία θα είχε πάρει μια άλλη τροπή. Ο Ιησούς τα νίκησε όλα, ακόμα και το φόβο που τον κατέλαβε στον κήπο της Γεσθημανή, τον νίκησε, τον κατατρόπωσε. Τι πόλεμος, τι αγώνας. Ένας ιδρώτας από αίμα κυλούσε στο πρόσωπό του.

Ενώθηκε όμως με τον Ουράνιο Πατέρα, και δια μέσου του Θεού, διαμέσου της άπειρης αγάπης Του, και του φωτός Του, συγχώρησε τους εχθρούς και τους δήμιούς του. Πίστεψε το, μόνο αυτός που φτάνει στην ένωση με το Θεό, κι αυτό δεν είναι κατόρθωμά από τον ίδιο, αλλά Χάρις, το να   έρθει να κατοικήσει ο Θεός μέσα σου, είναι μόνο Χάρις, και τότε μπορεί πραγματικά να συγχωρήσεις όπως συγχώρησε ο Ιησούς. Μόνο μ’ αυτή τη γνώση μπορούμε πραγματικά να συγχωρήσουμε.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button