ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μοναστηριακό Χριστόψωμο

8636

 

Υλικά

500γρ αλεύρι κίτρινο 250γρ αλεύρι άσπρο 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι σταφίδα μαύρη ½ φλυτζάνι αμυγδαλόψιχα 1 φλυτζάνι καρυδόψιχα 1 κουταλάκι κανέλα και γαρύφαλο ½ κουταλάκι κάρδαμο Σουσάμι

Εκτέλεση

Μέσα στη λεκάνη που ζυμώνουμε , κοσκινίζουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε το αλάτι , τη μαγιά , την κανέλα , τα γαρύφαλλα και το κάρδαμο. Με χλιαρό νερό , ζυμώνουμε καλά και στο τέλος κρατάμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σαν γροθιά. Μέσα στην υπόλοιπη ζύμη , ζυμώνουμε το λάδι , τις σταφίδες , τα καρύδια και τα αμύγδαλα που έχουμε κόψει με το μαχαίρι σε τρίτα και τέταρτα. Όταν τελειώσει το ζύμωμα , πλάθουμε το ψωμί σε στρογγυλό καρβέλι και το βάζομε σε στρογγυλό ταψί. Παίρνουμε το ζυμάρι που φυλάξαμε και με αυτό πλάθουμε 2 κορδόνια με τα οποία φτιάχνουμε έναν ισοσκελή μεγάλο σταυρό στην επιφάνια του καρβελιού. Αλείφουμε το ψωμί με χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το καρβέλι και το βάζουμε σε μια ζεστή γωνιά για να ανέβει. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε να ψηθεί , σε προ θερμασμένο φούρνο στους 175οc για μία ώρα περίπου.

πηγη monastiriaka.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button