ΔΙΑΦΟΡΑ

Οργή λαού: «Πετσοκόβουν» αυτό το επίδομα – Πόσα χάνετε

Δώστε βάση!

Επίδομα ανεργίας: Όλα αλλάζουν στο 2023 για το επίδομα ανεργίας με τους δικαιούχους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για όλα όσα πρόκειται να συμβούν, ενώ «βόμβα» με νέο μπόνους και επίδομα – Η μεγάλη αλλαγή το 2023

Αναλυτικά από τις αρχές του 2023 ενεργοποιείται μια σημαντική αλλαγή. Μια αλλαγή η οποία αναμένεται να λειτουργήσει σαν «κόφτης» στο επίδομα ανεργίας. Θυμίζουμε επίσης πως έχουμε να κάνουμε με ένα επίδομα με 150.000 άνεργους δικαιούχους. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα πρόσφατα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τέως ΟΑΕΔ).

Επίδομα ανεργίας: Η μεγάλη αλλαγή

Ποιο είναι, όμως, το γεγονός εκείνο το οποίο σηματοδοτεί την μεγάλη αλλαγή στα ποσά τα οποία θα δουν οι δικαιούχοι του επιδόματος. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η αλλαγή σχετίζεται με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα εργασίας».

Τι σημαίνει, όμως, στην πράξη αυτό και πως επιδρά άμεσα στα ποσά τα οποία θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι το επιδόματος; Επί της ουσίας αυτή η αλλαγή οδηγεί στο εξής: μειώνεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας στο 50% για όποιον δικαιούχο εθελοντικά διακόψει την επιδότηση με σκοπό να ενταχθεί ξανά στην αγορά εργασίας. Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο πως η ρύθμιση προβλέπεται στον νόμο «Δουλειές Ξανά», ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο.

Επίδομα ανεργίας: Παράδειγμα

Έστω ότι ένας άνεργος δικαιούται επίδομα ανεργίας 438 ευρώ από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2023. Ωστόσο, τον Μάιο του 2023 δηλαδή κατά 7ο (επί συνόλω 12) μήνα της επιδότησης του, ο άνεργος βρίσκει δουλειά, με μισθό 800 ευρώ.

Ας υποθέσει κανείς πως εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση τον Ιανουάριο του 2023 και προβλέπει έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος και για τους δικαιούχους κατά το μήνα έναρξης ισχύος του νέου καθεστώτος – επιδομάτων από τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο του 2023).

Θα του μείνουν επιπλέον 5 μήνες επιδότησης από τη ΔΥΠΑ. Γι΄ αυτό η ΔΥΠΑ, θα του καταβάλλει το 50% του τακτικού επιδόματος ανεργίας, δηλαδή τα 219 για το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου 2023. Έτσι ο εν λόγω εργαζόμενος για το προαναφερθέν 5μηνο, θα λαμβάνει κάθε μήνα όχι μόνο το μισθό του (800 ευρώ), αλλά επιπλέον 219 ευρώ από τη ΔΥΠΑ. Συνολικά, το ποσό των 1019 ευρώ.

Τι είναι το επίδομα εργασίας και γιατί θεσπίζεται;

Επίδομα ανεργίας: Για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία, ενόσω εισπράττουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων θα συνεχίσει να καταβάλλεται το 50 % του επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του.

Για παράδειγμα αν ο άνεργος βρει δουλειά 5 μήνες μετά την έναρξη της επιδότησής του, που του έχει εγκριθεί για 12 μήνες, θα συνεχίσει να εισπράττει το 50% του επιδόματος ανεργίας για άλλους 7 μήνες. Στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους επιδοτούμενους ανέργους που έχασαν τη δουλειά τους πριν από μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, να βρουν εργασία και αφετέρου να στηριχθούν με πρόσθετο εισόδημα εκείνοι που πραγματικά αναζητούν και βρίσκουν δουλειά.

πηγη athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button