ΔΙΑΦΟΡΑ

Έρχεται μεγάλος σεισμός ; Τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες για τσουνάμι – Επιβεβαιώνει τον φόβο ο Λέκκας

Η Κωνσταντινούπολη ζει υπό τον κίνδυνο μεγάλου σεισμού, με τις αρχές στην Τουρκία να προετοιμάζονται εδώ και μήνες για τις ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις μιας τέτοιας σεισμικής δόνησης, όπως ένα τσουνάμι.

Σε πολλά σημεία της Κωνσταντινούπολης έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα μόνιμες πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι. Οι πινακίδες αυτές καλούν τους κατοίκους να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία της πόλης, μακριά από τις ακτές του Βοσπόρου.

Οι πρώτες πινακίδες τοποθετήθηκαν στο Büyükçekmece, μια συνοικία στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης που φιλοξενεί μια μεγάλη ακτογραμμή στην οποία υπάρχουν πυκνοκατοικημένες περιοχές που χωρίζονται από τη θάλασσα μόνο με παραλίες και έναν μακρύ παραλιακό δρόμο στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Προειδοποιητική πινακίδα έξω από τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Έρχεται μεγάλος σεισμός : Τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες για τσουνάμι – Επιβεβαιώνει τον φόβο ο Λέκκας.

Η περιοχή Büyükçekmece είναι στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, μακριά από το ιστορικό κέντρο και βρέχεται από τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Έρχεται μεγάλος σεισμός : Τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες

Στο πλαίσιο αυτό, για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ ο οποίος και επεσήμανε ότι έχουν κάνει αντίστοιχες εκτιμήσεις σεισμολόγοι από όλο τον κόσμο.

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης», είπε στην ΕΡΤ o Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με τις εκτιμήσεις ότι αναμένεται ισχυρότατος σεισμός ως και 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

Μία από τις πρώτες πινακίδες που τοποθετήθηκαν στην περιοχή Büyükçekmece

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν είναι νέο ρήγμα αλλά μια μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα. Σε ερώτηση αν η κατεύθυνση είναι προς τη χώρα μας, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησε: «Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή, Δύση. Άρα και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας».

«Οι εκτιμήσεις δεν είναι μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις ομάδων από όλο τον κόσμο. Συνεπώς, υπάρχει αυτή τη στιγμή σαν δεδομένο ότι περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Προειδοποιητική πινακίδα έξω από τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει προεκλογική εκστρατεία με βάση τον σεισμό και λέει ότι ο δικός του υποψήφιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί μία ενδεχόμενη σεισμική καταστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι στην Κωνσταντινούπολη, επειδή είναι μία πόλη των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση του πληθυσμού».

Το διαβάσαμε εδώ fanpage.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button