ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη – Συμπτώματα: Η βιταμίνη που έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη διάθεση

Μια βασική βιταμίνη που ενισχύει και το ανοσοποιητικό και την υγεία του εγκεφάλου συμβάλλει και στην αντιμετωπίση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

H βιταμίνη του ήλιου μπορεί να λειτουργήσει και ως ρυθμιστής της διάθεσης σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα. Όπως αναδεικνύει νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D συνέβαλε στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Tuomas Mikola από το Ινστιτούτο Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας στο Kuopio διεξήγαγε μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, με στόχο να εντοπιστούν μελέτες που διερευνούσαν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αποκλείστηκαν, ωστόσο, οι μελέτες που αξιολογούσαν τη φωτοθεραπεία, τη συμπληρωματική χορήγηση (εκτός από το ασβέστιο) και τη διπολική διαταραχή.

Αφού οι ερευνητές βασίστηκαν σε 41 τυχαιοποιημένες μελέτες με εικονικό φάρμακο και 53.235 συμμετέχοντες,  διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είχε θετική επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Ειδικότερα, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D ≥2.000 IU την ημέρα φαίνεται να μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

«Παρά το ευρύ πεδίο εφαρμογής αυτής της μετα-ανάλυσης, η βεβαιότητα των στοιχείων παραμένει χαμηλή λόγω της ετερογένειας των πληθυσμών που μελετήθηκαν και λόγω του κινδύνου μεροληψίας που συνδέεται με τον μεγάλο αριθμό μελετών», ανέφερε ο δρ. Mikola σε δήλωσή του.  «Τα ευρήματα αυτά θα ενθαρρύνουν νέες, υψηλού επιπέδου κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κατάθλιψη, προκειμένου να φωτιστεί περισσότερο ο πιθανός ρόλος του συμπληρώματος βιταμίνης D στη θεραπεία της κατάθλιψης» κατέληξε.

πηγη ygeiamou.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button