ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε απο την ζωή κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός

11

Ένας κορυφαίος πανεπιστημιακός και γιατρός δεν υπάρχει πια. Ο Κώστας Στεφανής έφυγε στα 88 του χρόνια αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής και ακαδημαϊκός Κώστας Στεφανής έφυγε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου από τη ζωή . Εζησε μια γεμάτη ζωή. Υπήρξε στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου , αλλά και του Κώστα Σημίτη ο οποίος και τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας  και αργότερα έγινε υπουργός Υγείας.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Eλληνικής Ψυχιατρικής και Nευρολογικής Eταιρείας, πρόεδρος της Eπιτροπής Hθικής και Δεοντολογίας (1977 – 1983), πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Eταιρείας (1983 – 1990) και πρόεδρος της Διεθνούς Eταιρείας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Kατάθλιψης. Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος.

Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας.

Για μία σιωπηρή «βολική συμφωνία» μεταξύ γενικών γιατρών ή παθολόγων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ασθενών είχε κάνει λόγο πριν από χρόνια ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής, ακαδημαϊκός
και πρωτοπόρος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας Κώστας Στεφανής: «Ο γιατρός συμφωνεί να μην ‘σπαταλήσει’ χρόνο για να ασχοληθεί και με τυχόν ψυχικές διαταραχές του ασθενούς ο οποίος πάσχει σωματικά
και ο ασθενής, από την πλευρά του, αποφεύγει τον στιγματισμό από μία πιθανή διάγνωση ψυχικής διαταραχής. Αυτή η ‘βολική συμφωνία’ αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της υποδιάγνωσης των ψυχικών παθήσεων».

Πηγή

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button