ΔΙΑΦΟΡΑ

Συντάξεις: Στα ΑΤΜ 300 ευρώ για συνταξιούχους – Οι δικαιούχοι

Συντάξεις: Σημαντικά νέα για χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά. Τα ποσά και οι δικαιούχοι… Στην αναμονή για να πάρουν τα πολυπόθητα αναδρομικά τους βρίσκονται περίπου 130.000 συνταξιούχοι.

Πρόκειται για δύο πακέτα αναδρομικών που αναμένεται να μοιραστούν, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, σε δύο κατηγορίες συνταξιούχων. Το πρώτο κύμα αναδρομικών αφορά 90.000 παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Πρόκειται για ασφαλισμένους που έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (5/2016), επαναϋπολογίζοντας το ποσό της σύνταξής τους με τα νέα, βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Συντάξεις: 300αρι κατά μέσο όρο

Εκτιμάται ότι αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 300 ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ ενδέχεται ο τελικός αριθμός των δικαιούχων να είναι μικρότερος και να φθάσει στο 20% του συνόλου.

Πέρα από τα αναδρομικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπεται και αύξηση στη σύνταξη λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης η οποία δεν ξεπερνά το 3% και μεταφράζεται σε περίπου 10 με 12 ευρώ το μήνα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι, σε αντίθεση με τους νέους, πληρώνονται τις αυξήσεις τους σε πέντε ετήσιες δόσεις έως και το 2024.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι μέσα στο 2022 θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στα 2/5 των αυξήσεων καλύπτοντας τα έτη μέχρι και το 2021, ενώ θα ακολουθήσει και νέα αύξηση για το 2022 ώστε να φτάσουν στα 3/5 της συνολικής αύξησης που δικαιούνται.

Συντάξεις: Πότε η πληρωμή

Σύμφωνα με πληροφορίες του Powergame τα αναδρομικά στους 90.000 θα καταβληθούν εντός τριμήνου. Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων που περιμένει αναδρομικά είναι αυτοί που είχαν παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν ήδη ανέβει έναν πραγματικό… Γολγοθά προκειμένου να πάρουν τα αναδρομικά τους, καθώς υπολογίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις η αναμονή έχει ξεπεράσει ακόμη και τους 70 μήνες.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνουν στο «Powergame.gr» ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (30 Ιουνίου) θα είναι έτοιμο το απαραίτητο λογισμικό που απαιτείται προκειμένου να ι επανυπολογιστούν οι συντάξεις αυτές και ακολούθως να αποδοθούν οι προσαυξήσεις στους περίπου 40.000 δικαιούχους. Δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 και κατέβαλαν ταυτόχρονα διπλές εισφορές σε διαφορετικά ταμεία.

Νομικοί επισημαίνουν ότι η πλειονότητα των δικαιούχων αφορά ασφαλισμένους του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τ. ΟΑΕΕ, καθώς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και μηχανικούς (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Για όλους αυτούς, προβλέπεται ότι οι εισφορές από το 2017 και έπειτα μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Είτε να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη, είτε να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά), ώστε η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η κατηγορία συνταξιούχων θα πάρει σταδιακά τα αναδρομικά εντός του 2022, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο.

Συντάξεις: Πακέτο μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των συνταξιούχων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πακέτο 10 μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των συνταξιούχων πρόκειται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιπροσωπεία των συνταξιούχων στην επικείμενη συνάντησή τους. Πρόκειται για κυβερνητικές παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να εφαρμοστούν το 2023 σε μία προσπάθεια να υψωθεί ένα ανάχωμα στην ακρίβεια και στη συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» τα κυβερνητικά μέτρα για την ανακούφιση των συνταξιούχων είναι τα εξής:

Αύξηση συντάξεων έως 6% από 1-1-2023: Το ακριβές ύψος θα κλειδώσει μέσα στους επόμενους μήνες καθώς θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ανάπτυξης αλλά και του πληθωρισμού. Η αύξηση δεν θα δοθεί σε όσους συνταξιούχους παίρνουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά, εφόσον αυτή ξεπερνάει το ποσόν της αύξησης. Διευκρινίζεται ότι οι νεότεροι συνταξιούχοι, μετά το 2016 δεν παίρνουν προσωπική διαφορά.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης:

Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα επωφεληθούν συνταξιούχοι με συντάξεις πάνω από 12.000 ευρώ. Ο συντελεστής για εισοδήματα από 12.000,01 έως 20.000 ευρώ είναι 2,2%, ανεβαίνει στο 5% για ποσά 20.00,01 – 30.000 ευρώ, στο 6,5% για 30.000,01 – 40.000 ευρώ και στο 7,5% για 40.000,01 – 65.000 ευρώ, στο 9% για 65.000,01 – 220.000 και στο 10% για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος των 18.000 ευρώ θα δει ελάφρυνση 132 ευρώ τον χρόνο.

Μόνιμες αυξήσεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω με τον ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Πάνω από 225.000 συνταξιούχοι είδαν μόνιμες αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 0,56% έως 7,21% (αναλόγως των χρόνων ασφάλισης) στο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης.

Ακύρωση των περικοπών σε όσους είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Συνολική αύξηση εισοδήματος για 235.000 συνταξιούχους, που ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μεσοσταθμική μηνιαία σύνταξη των νέων συνταξιούχων επικουρικής γήρατος αυξήθηκε από 196 ευρώ (τέλος 2018) σε 222 ευρώ στο τέλος του 2021.

Μείωση του «πέναλτι παράλληλης εργασίας» από 60% σε 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται στα ορφανά τέκνα, καθώς πλέον δικαιούνται σύνταξη και από τους δύο γονείς σε ποσοστό 50%. Σημαντική μείωση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» για 550.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Πρόκειται για παλαιούς συνταξιούχους (που είχαν συνταξιοδοτηθεί προ του νόμου Κατρούγκαλου) και οι οποίοι δεν είδαν μεν αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση, είδαν όμως χάρη σε αυτόν τον νόμο μείωση (ροκάνισμα) της προσωπικής τους διαφοράς με αυξήσεις που δόθηκαν για το ’20, το ’21 και το ’22.

Μείωση στο 9% από 22% του φορολογικού συντελεστή για ετήσια εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς έως 10.000 ευρώ και κατά 1% για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Καταβολή αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους συνταξιούχους. Ως γνωστόν εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές. Επίσπευση έκδοσης συντάξεων και εφάπαξ με παράλληλη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.Συνταξεις

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsique.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button