ΔΙΑΦΟΡΑ

Market Pass: Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση -Πότε οι πληρωμές

Για τρεις μήνες (έως και τον Οκτώβριο του 2023) παρατείνεται η χορήγηση της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού (Market Pass), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια της παρουσίασης του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα στήριξης.

Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης). Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Ποιοι θα πρέπει κάνουν νέα αίτηση

Τις διευκρινίσεις έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ανέφερε ότι για να λάβει κάποιος το επίδομα, θα πρέπει να έχει κάνει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2022, σύμφωνα με την οποία θα βγουν και οι τελικές λίστες πληρωμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, κρίσιμη προθεσμία θα είναι η ημερομηνία λήξης που έχει δοθεί στις 31 Ιουλίου 2023, οπότε μέχρι τότε, θα πρέπει οι δικαιούχοι θα έχουν κάνει φορολογική δήλωση, για να μπορεί να υπολογιστεί και να ελεγχθεί η κατάσταση της αίτησής τους.

Σε ό,τι αφορά το ποιος θα πρέπει να κάνει αίτηση και ποιος όχι, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε, πως για τη διευκόλυνση των πολιτών, όσοι έκαναν αίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν θα χρειαστεί να ξανακάνουν, αλλά η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα ανοίξει πάλι, για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση. Είτε επειδή έχασαν την προθεσμία, είτε επειδή δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Πότε οι πληρωμές

Αναφορικά με την πληρωμή της πρώτη δόσης αλλά και τι θα γίνει στην περίπτωση παράτασης φορολογικών δηλώσεων. Ο κ. Θεοχάρης απάντησε: «Καλό θα είναι να μη δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, είναι σωστό για να μπορέσουν να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό».

Για την πληρωμή, ανέφερε ότι υπολογίζεται «περί το τέλος Αυγούστου, ή και κάποιες μέρες αργότερα», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτό «σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τα αποτελέσματα των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Αυγούστου»

Πώς κάνετε αίτηση για Market Pass 2

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για Market Pass 2, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet.

  • Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.
  • Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.
  • Εάν επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είστε τουλάχιστον συνδικαιούχος.
  • Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας. Για το κινητό θα σας έρθει ένας κωδικός με SMS, ενώ για το e-mail θα λάβετε ένα μήνυμα με ενεργό link.

πηγη aftodioikisi.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button