ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ

Αγία Φιλοθέη: Το σπίτι της Αγίας στο κέντρο της Αθήνας

Αγία Φιλοθέη: Η Αγία Φιλοθέη τιμάται αύριο 19 Φεβρουαρίου από την Εκκλησία μας. Το αρχοντόσπιτο των Μπενιζέλων, αρχαίο μνημείο σύμφωνα με το Νόμο 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», έχει διαμορφωθεί σε επισκέψιμο μνημείο, σε ένα μουσείο του εαυτού του, προκειμένου να αποδοθεί στο κοινό.

Αγία Φιλοθέη: Εορτή 19 Φεβρουαρίου

Ο ιδιότυπος μουσειακός χώρος που δημιουργήθηκε στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας καλεί τον κάτοικο της πόλης αλλά και τον περαστικό ταξιδιώτη να τον επισκεφτεί, αλλά πρωτίστως να δράσει στο χώρο και να βιώσει την ατμόσφαιρα του σπιτιού της οθωμανικής περιόδου, του πιο παλιού σπιτιού που σώζεται στην Αθήνα.

Σειρά μουσειακών παρεμβάσεων: εποπτικό υλικό, βιντεοπροβολές, ηχητικές εφαρμογές και ψηφιακά διαδραστικά εκθέματα παρέχουν πληροφορίες γι’ αυτό αλλά και για την ιστορική πραγματικότητα που το δημιούργησε, καθιστώντας το νοηματικά προσβάσιμο από όλους.

Η ερμηνεία του μνημείου, ωστόσο, δεν βασίζεται μόνο στη λεκτική και άλλη πληροφόρηση που παρέχει, αλλά και στη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη που θα θελήσει να περάσει κάποιο χρόνο εκεί.

Ο επισκέπτης δρώντας στο χώρο θα χρησιμοποιήσει για τις δικές του ανάγκες τα χαμηλά και ευέλικτα ως προς τη χρήση τους «έπιπλα», τα τόσο διαφορετικά από αυτά που έχει συνηθίσει, θα διαισθανθεί την «προστασία» που ο υψηλός μαντρότοιχος του προσφέρει ακόμα και σήμερα από την πολύβουη πόλη, θα έχει την εμπειρία ενός ιδιωτικού χώρου που επιτρέπει / επιβάλλει το αέναο πέρασμα από τον ανοιχτό, στον ημιυπαίθριο και στον εσωτερικό, κλειστό χώρο, μιας αρχιτεκτονικής ενότητας πολύ αλλιώτικης από τις κατοικίες που η σύγχρονη ζωή έχει διαμορφώσει, θα ακούσει λιγότερο ή περισσότερο ηχηρά τις ιστορίες που το ίδιο το μνημείο τού αφηγείται.

Η Αγία Φιλοθέη τιμάται από την εκκλησία μας στις 19 Φεβρουαρίου

πηγη ekklisiaonline.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button