ΔΙΑΦΟΡΑ

Κορωνοϊός: Πóσο αποτελεσματıκές ήταν στην αληθıνή ζωή οι αναμνηστıκές δóσεıς από τα εμβóλıα

Νέα δεδομένα από οκτώ χώρες της ΕΕ. Τι αναφέρει το ECDC. Πόσο διήρκησε η προστασία που παρείχαν τα εμβόλια.

Οι αναμνηστικές δόσεις από τα εμβόλια που κάναμε κατά του κορωνοϊού, παρείχαν μεν ισχυρή προστασία τον πρώτο καιρό μετά την χορήγησή τους, αλλά δεν κράτησε πολύ – ίσως διότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν ήταν μεγάλης ηλικίας και είχαν πολλά συνοδά προβλήματα υγείας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έκθεσης για τα εμβόλια της COVID-19, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Οι επιστήμονες αξιολόγησαν πόσο αποτελεσματική ήταν η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη αναμνηστική δόση από τα εμβόλια στην προστασία από τη νοσηλεία και τον θάνατο λόγω COVID-19, σε σύγκριση με τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό χωρίς αναμνηστική δόση.

Τα στοιχεία αφορούν την προστασία που παρείχαν τα εμβόλια σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Τα δεδομένα προέρχονται από οκτώ χώρες της ΕΕ:

  • Βέλγιο
  • Δανία
  • Ιταλία
  • Λουξεμβούργο
  • Ισπανία (από τη Ναβάρρα)
  • Νορβηγία
  • Πορτογαλία
  • Ολλανδία

Η περίοδος που καλύπτει η έκθεση είναι από τον Απρίλιο του 2022 έως και τον Ιούλιο του 2023. Οι αναμνηστικές δόσεις από τα εμβόλια είχαν γίνει με χρονική απόσταση τουλάχιστον 24 εβδομάδων (6 μηνών) από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό.

Τα ευρήματα

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι σε σύγκριση με τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό:

  • Η πρώτη αναμνηστική δόση από τα εμβόλια έγινε περίπου τον Απρίλιο 2022. Παρείχε προστασία περίπου 50% έναντι της νοσηλείας λόγω της COVID-19. Η προστασία άρχισε να μειώνεται 12 εβδομάδες αργότερα και έπεσε ακόμα περισσότερο μετά από 24 εβδομάδες.
  • Η δεύτερη αναμνηστική δόση έγινε το φθινόπωρο του 2022 σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Παρείχε προστασία κατά 55-76% έναντι των νοσηλειών και κατά 63-85% έναντι των θανάτων από COVID-19. Και αυτή όμως έφθινε με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα, η προστασία έναντι των νοσηλειών είχε μειωθεί σε 31-36% και έναντι των θανάτων σε 12-29% την 24η εβδομάδα μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.
  • Η τρίτη αναμνηστική δόση χορηγήθηκε μετά το Νοέμβριο του 2022 σε άτομα 65 ετών και άνω. Τις πρώτες 12 εβδομάδες μείωσε τις νοσηλείες κατά 72% στα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Ύστερα όμως η προστατευτική δράση της έναντι των νοσηλειών μειώθηκε ραγδαία και σχεδόν μηδενίστηκε. Αντίστοιχα, η προστασία έναντι των θανάτων ήταν 64% τις πρώτες 12 εβδομάδες. Διατηρήθηκε σε κάτω από 50% για μερικές ακόμα εβδομάδες. Μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο 2023, όμως, είχε μηδενιστεί στα άτομα άνω των 80 ετών. Είχε διατηρηθεί όμως κάποια χαμηλή προστασία στις ηλικίες 65-79 ετών.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο αρχικός πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν αρκεί για να αποφύγουμε τα χειρότερα με τη νόσο. Είναι σημαντικό να κάνουμε περιοδικά αναμνηστικές δόσεις από τα εμβόλια. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν ιδιαιτέρως να αρρωστήσουν πολύ βαριά, λέει το ECDC.

Το διαβάσαμε εδώ tilestwra.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button