ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι τροφές που μιμούνται το Ozempic – Είναι οι καλύτερες για απώλεια βάρους

Τα φάρμακα Ozempic, Wegovy και Mounjaro έχουν αλλάξει ριζικά τον κόσμο της απώλειας βάρους. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά κοινά τρόφιμα που επηρεάζουν το σώμα όπως αυτά τα φάρμακα.

Η σεμαγλουτίδη είναι το ενεργό συστατικό σε αυτά τα φάρμακα, τα οποία λειτουργούν μιμούμενα το GLP-1, μια ορμόνη που παράγει το σώμα όταν τρώμε. Το GLP-1 διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης και επιβραδύνει την κίνηση της τροφής από το στομάχι στο έντερο. Στέλνει επίσης σήματα στον εγκέφαλο, για να τον ενημερώσει ότι η πείνα έχει ικανοποιηθεί.

Ενώ όμως η δράση της ορμόνης GLP-1 διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, η σεμαγλουτίδη διαρκεί για μέρες, καταστέλλοντας την όρεξη και οδηγώντας σε σημαντική απώλεια βάρους. Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κάνουν το πεπτικό σύστημα να ανταποκρίνεται με παρόμοιο τρόπο.

«Όταν η οικογένειά μου ανακαλύπτει ότι μελετώ την παχυσαρκία ή τον διαβήτη, με ρωτούν για φάρμακα που κάνουν θαύματα και ποια πρέπει να πάρουν. Εγώ τους απαντώ να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες» είπε στο NPR ο Frank Duca, ερευνητής από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Ο ρόλος των φυτικών ινών στην απώλεια βάρους

Επειδή οι φυτικές ίνες αφομοιώνονται πιο αργά από άλλες ενώσεις στα τρόφιμα, κινούνται επίσης πιο αργά μέσω του λεπτού εντέρου και διασπώνται όταν φτάσουν στο παχύ έντερο.

Εκεί, οι φυτικές ίνες πυροδοτούν την απελευθέρωση του GLP-1 και του PYY, μιας άλλης ορμόνης που μειώνει την όρεξη. Επειδή αυτή η διαδικασία διαρκεί ώρες, μπορεί να καταστείλει την όρεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μειώσει τις λιγούρες μεταξύ των γευμάτων.

«Το PYY ρυθμίζει τον κορεσμό, δηλαδή πόσες ώρες μπορεί κάποιος να αντέξει χωρίς φαγητό μεταξύ των γευμάτων. Η απελευθέρωση του PYY, εκτός από το GLP-1, μπορεί να αυξήσει το χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων», εξήγησε ο Δρ. Duca.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι δεν δημιουργούνται όλες οι φυτικές ίνες με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, τα τρόφιμα με πρόσθετες ίνες δεν σας βοηθούν απαραίτητα να ελέγξετε την όρεξή σας. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ζυμώσιμες ίνες είναι το καλύτερο είδος για τον έλεγχο της όρεξης και του βάρους.

Η Β-γλυκάνη, για παράδειγμα, είναι μια ζυμώσιμη ίνα που βρίσκεται στο κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη και έχει αποδειχθεί ότι προάγει την απώλεια βάρους σε μελέτες σε ζώα. «Τουλάχιστον στα δικά μας περιβάλλοντα, μόνο η Β-γλυκάνη ήταν αποτελεσματική», τόνισε ο Δρ. Duca.

Άλλες ζυμώσιμες ίνες περιλαμβάνουν τη δεξτρίνη στα προϊόντα σίτου, τους ολιγοσακχαρίτες στα φασόλια, τα μπιζέλια και τις φακές και την πηκτίνη στα μήλα, τα αχλάδια και τις μπανάνες.

«Απλώς το να γνωρίζετε πόσες φυτικές ίνες τρώτε και να τις αυξάνετε, είναι ένα τεράστιο βήμα για τη βελτίωση της υγείας σας», είπε ο Δρ. Duca και κατέληξε:

«Στη συνέχεια, μόλις αποκτήσετε τη συνήθεια να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με την προσθήκη περισσότερης Β-γλυκάνης και κριθαριού».

Ο ειδικός υπενθυμίζει ότι τα τρόφιμα με πρόσθετες φυτικές ίνες μπορεί να μην έχουν το είδος των φυτικών ινών που προάγει την απώλεια βάρους.

ΠΗΓΗ: oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button