ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ

Η Αγία σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου, Το γνωρίζατε;

Το ξέρατε ότι η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου είναι Αγία;

Πρόκειται για μια από τις λιγότερο γνωστές Αγίες του Χριστιανισμού. Πρόκειται για την Αγία Πρόκλα την οποία τιμά η Εκκλησία κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου. Τί το διαφορετικό όμως έχει αυτή η γυναίκα; Ήταν η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου, του Ρωμαίου ηγεμόνα επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. Η Αγία Πρόκλα στην ορθόδοξη εικονογραφία

Αγία Πρόκλα: Η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη ζωή και το τέλος της. Κάποιες πηγές την εμφανίζουν ως πιστή Χριστιανή η οποία εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου μέχρι το ειρηνικό τέλος της ζωής της, ενώ άλλες αναφέρουν ότι μαρτύρησε για την πίστη της.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΡΟΚΛΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ. ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΡΟΚΛΑ. ΠΡΙΝ, ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΚΛΑΥΔΙΑ.

Στο 27ο κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου ανάμεσα στις σκηνές της δίκης του Ιησού γίνεται αναφορά και στην σύζυγο του Ποντίου Πιλάτου η οποία λίγο πριν εκείνος νήψει τας χείρας του, του έστειλε μήνυμα για ένα όνειρο που είδε. «Καθημένου δὲ αὐτοῦ ἐπὶ τοῦ βήματος ἀπέστειλε πρὸς αὐτὸν ἡ γυνὴ αὐτοῦ λέγουσα·

Μηδὲν σοὶ καὶ τῷ δικαίῳ ἐκείνῳ· πολλὰ γὰρ ἔπαθον σήμερον κατ’ ὄναρ δι’ αὐτόν» γράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Όπως θα λέγαμε στα νέα ελληνικά «Όπως εκείνος καθόταν στη δικαστική του έδρα, η γυναίκα του, του έστειλε με κάποιον ετούτο το μήνυμα: ΄΄Μην κάνεις κάτι εναντίον αυτού του αθώου, γιατί πολύ ταλαιπωρήθηκα απόψε στ’ όνειρό μου εξαιτίας του΄΄»

Σύμφωνα με την παράδοση η γυναίκα εκείνη είχε δει στο όνειρο της έναν άγγελο ο οποίος της είχε αποκαλύψει πως ο Ιησούς ήταν αθώος. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη ζωή και το τέλος της. Κάποιες πηγές την εμφανίζουν ως πιστή χριστιανή η οποία εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου μέχρι το ειρηνικό τέλος της ζωής της ενώ κάποιες άλλες αναφέρουν οτι μαρτύρησε για την πίστη της.

Στο συναξάριο της 27ης του Οκτωβρίου αναφέρεται: Τὴ αὐτὴ ἡµέρα, Μνήµη τῆς Ἁγίας Πρόκλης, συζύγου τοῦ Πιλάτου. Στίχοι Ἐχει παρεστώσάν σε, Πρόκλα ∆εσπότης, Ὁ Πιλάτω πρὶν σῶ παραστὰς συζύγω.

Το όραμα της συζυγου του Ποντίου Πιλάτου όπως το εμπνεύστηκε ο Alphonse François

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button