ΔΙΑΦΟΡΑ

Πρέπει να φυτέψεις ρίγανη στη ΓΛΑΣΤΡΑ. ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ!

Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους:

Η μυρωδιά της φρεσκοκομμένης ρίγανης δεν συγκρίνεται με εκείνη της αποξηραμένης.
Σύμφωνα με τον Γαληνό, τον φημισμένο Έλληνα γιατρό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η χλωρή (και όχι η ξερή) ρίγανη συγκαταλέγεται στα βότανα που λεπταίνουν και δυναμώνουν το σώμα.

Νοστιμίζει πολλά ελληνικά φαγητά (φρέσκια ή ξερή) – και όχι μόνο τη χωριάτικη σαλάτα. Στην Ελλάδα φυτρώνει η καλύτερη ρίγανη παγκοσμίως, άρα επιβάλλεται να την απολαμβάνουμε και… σπιτική κατευθείαν από το μπαλκόνι μας. Είναι εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό) με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.

Είναι αντικαρκινογόνο βότανο. Περιέχει φυτοοιστρογόνα, πολύ χρήσιμα (κυρίως) στις γυναίκες. Απωθεί εχθρούς και ασθένειες των φυτών προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά. Λίγη ρίγανη μέσα στην τροφή των πτηνών τα προστατεύει από αρρώστιες.

Πόσο εύκολο είναι να καλλιεργήσουμε τη δική μας ρίγανη σε γλάστρα; Τι πιο όμορφο να απολαμβάνουμε κάθε μέρα το άρωμα και τη γεύση των φρέσκων ή αποξηραμένων φύλλων ρίγανης για να απογειώσουν κάθε είδους σαλάτα και φαγητό που ετοιμάζουμε.

Η ρίγανη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε πολλές αγαπημένες συνταγές της μεσογειακής κουζίνας. Μπορούμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι μαζί με άλλα αγαπημένα αρωματικά φυτά και βότανα όπως δεντρολίβανο σε γλάστρα, βασιλικό σε γλάστρα και δυόσμο σε γλάστρα, ακόμα και ανάμεσα σε λαχανικά όπως ντοματίνια σε γλάστρα και πιπεριές σε γλάστρα.

Αν έχουμε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, μπορούμε να φυτέψουμε ρίγανη μαζί με άλλα αρωματικά φυτά όπως η ματζουράνα, το θυμάρι και το φασκόμηλο που αναπτύσσονται αρμονικά μαζί και ευδοκιμούν σε παρόμοιες συνθήκες.

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τη ρίγανη σε γλάστρα είναι την περίοδο της άνοιξης καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου. Κι αν θέλουμε να αποφύγουμε το χώμα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ρίγανη σε νερό, χρησιμοποιώντας ένα γυάλινο βάζο ή ένα ποτήρι, όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο άρθρο για αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό.

Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό με σχετικά μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα, ιδανικό για αρχάριους στην κηπουρική και για όσους προτιμούν φυτά που χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση. Ας δούμε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της ρίγανης σε γλάστρα ώστε να απολαμβάνουμε τη μοναδική γεύση και το άρωμα των φύλλων της από το μπαλκόνι, την αυλή και τη βεράντα μας.

1. Σε τι θέση τοποθετούμε τη γλάστρα της ρίγανης στο μπαλκόνι; Επιλέγουμε ένα μέρος με αρκετή ηλιοφάνεια για να τοποθετήσουμε την γλάστρα της ρίγανης στο μπαλκόνι μας, καθώς η ρίγανη αγαπάει τον ήλιο. Μόνο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αν επικρατήσει καύσωνας θα χρειαστεί να την μεταφέρουμε σε μια ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας.

Η ρίγανη παρουσιάζει αντοχή στην παγωνιά του χειμώνα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία από ανέμους για να ευδοκιμήσει. Μπορούμε να επιλέξουμε μπαλκόνι με νότιο, δυτικό ή και ανατολικό προσανατολισμό για να διατηρήσουμε τη γλάστρα της ρίγανης.

2. Ποιες γλάστρες είναι κατάλληλες για να φυτέψουμε ρίγανη; Τοποθετούμε τη ρίγανη σε γλάστρα που διαθέτει τρύπες στη βάση, αφού έχουμε βάλει και μία λεπτή στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Επιλέγουμε γλάστρες που έχουν ύψος και διάμετρο τουλάχιστον 25 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθούν καλά οι ρίζες του φυτού της ρίγανης και να εξασφαλίσουμε πλούσια καταπράσινη βλάστηση.

3. Τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για την καλλιέργεια της ρίγανης σε γλάστρα; Η ρίγανη μπορεί να αναπτυχθεί πολύ καλά σε φυτόχωμα γενικής χρήσης, ωστόσο μπορούμε να επιλέξουμε και ειδικό φυτόχωμα αρωματικά φυτά αρκεί βέβαια να έχει καλή αποστράγγιση. Αν θέλουμε να φτιάξουμε δικό μας φυτόχωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αφράτο επιφανειακό χώμα από τον κήπο και να το αναμίξουμε με κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 5:2:1 για να φυτέψουμε τη ρίγανη μας.

4. Κάθε πότε ποτίζουμε τη ρίγανη σε γλάστρα; Παρόλο που στη φύση η ρίγανη αναπτύσσεται κανονικά έχοντας ελάχιστες ανάγκες σε νερό, όταν φυτεύεται σε γλάστρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, η ρίγανη θα χρειαστεί αρκετά συχνό πότισμα.

Ποτίζουμε, λοιπόν, κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2-3 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τη ρίγανη για να μην παρουσιαστούν σαπίσματα στη ρίζα της ρίγανης, κιτρινίσματα και μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα της. Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσουμε αν η ρίγανη θέλει πότισμα, είναι όταν έχει στεγνώσει το χώμα σε βάθος 3-4 εκατοστών μέσα στη γλάστρα.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη ρίγανη σε γλάστρα; Τα αρωματικά φυτά, ανάμεσα τους και η ρίγανη δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Για να εξασφαλίσουμε πάντως πλούσια βλάστηση και ζωηρό πράσινο φύλλωμα, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα σε κόκκους, στις αρχές και στα τέλη της άνοιξης καθώς και στις αρχές φθινοπώρου.

6. Xρειάζεται κλάδεμα η ρίγανη σε γλάστρα; Στις αρχές της άνοιξης, κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στη ρίγανη για να καθαρίσουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς που έχουν ταλαιπωρηθεί από την παγωνιά του χειμώνα. Μια διαρκή μορφή κλαδέματος, είναι το σταδιακό κορφολόγημα που κόβουμε φύλλα από τις κορυφές των βλαστών για να τα χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας. Για να εξασφαλίσουμε νέα δυνατή φρέσκια βλάστηση μέσα στο φθινόπωρο, η ρίγανη θα πρέπει να κλαδεύεται αρκετά χαμηλά στα τέλη του καλοκαιριού μετά το τέλος της ανθοφορίας της.

7. Τι προστασία από ασθένειες θέλει η ρίγανη στη γλάστρα; Η ρίγανη είναι αρκετά ανθεκτική σε έντομα και ασθένειες και συνήθως δεν χρειάζεται προστασία. Προληπτικά μέσα στην άνοιξη, για προστασία από μαυρίσματα και κιτρινίσματα στα φύλλα, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερό.

8. Πότε συλλέγουμε τη ρίγανη και πως την αποξηραίνουμε; Η συλλογή της ρίγανης γίνεται στα μέσα του καλοκαιριού κατά την περίοδο ανθοφορίας του φυτού, ενώ μία δεύτερη συγκομιδή μπορεί να γίνει μέσα στο φθινόπωρο. Βέβαια, αν θέλουμε κόψουμε λίγα φύλλα ρίγανης για να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας, μπορούμε να το κάνουμε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Για να αποξηράνουμε ρίγανη, συγκομίζουμε βλαστούς ρίγανης με φύλλα και άνθη, τους δένουμε σε μάτσα και τους κρεμάμε ανάποδα σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο. Διατηρούμε τα μάτσα για αρκετές μέρες μέχρι να αποξηρανθούν για να τα τρίψουμε στη συνέχεια και να τα φυλάξουμε σε αεροστεγές βάζο.

9. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια ρίγανης σε γλάστρα Για να φτιάξουμε καινούρια φυτά, ένας απλός τρόπος πολλαπλασιασμού της ρίγανής, μπορούμε να τρίψουμε τα αποξηραμένα άνθη και να τα φυτέψουμε τον σπόρο σε γλαστράκια σε βάθος περίπου 1 εκατοστού. Ο σπόρος θα φυτρώσει σε 2 εβδομάδες, και μετά από 2-3 μήνες θα έχουμε καινούρια φυτά ρίγανης. –

Πηγή: www.mistikakipou.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button