ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα της μπλε ζώνης: Αυτές είναι οι 9 τροφές που τρώνε οι υπεραιωνόβιοι

Ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Netflix θα μας κάνει να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να ζήσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πώς; Με τη δίαιτα της μπλε ζώνης!

Η σειρά «Live to 100: Secrets of the Blue Zones» στο Netflix, και τη δίαιτα της μπλε ζώνης από ότι φαίνεται θα μας βοηθήσει να κατακτήσουμε τη μακροζωία. Η σειρά, που αποτελείται από τέσσερα επεισόδια διάρκειας 30-45 λεπτών, παρουσιάζεται από τον συγγραφέα Dan Buettner, ο οποίος ανακαλύπτει τι τρώνε οι άνθρωποι που ζουν πολλά χρόνια, μεταξύ αυτών και η Ικαρία.

Τι είναι η μπλε ζώνη (Blue Zones);

Ο όρος «μπλε ζώνη» επινοήθηκε από τον εξερευνητή του National Geographic Buettner για να περιγράψει τα μέρη σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τον μέσο όρο – χωρίς συμπληρώματα διατροφής, αυστηρές δίαιτες ή αυστηρή άσκηση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Blue Zones, η «αποστολή» του είναι να ενδυναμώσει τα άτομα να ζήσουν καλύτερα και περισσότερο.

Ο Buettner πιστεύει ότι μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο υγιή, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και η φυσική κίνηση ή η ελαφριά άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία.

Ποια είναι η φιλοσοφία της δίαιτας της μπλε ζώνης

Είναι πολύ απλή: Τρώτε και πίνετε ό,τι καταναλώνουν οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο.

Τι περιλαμβάνει η δίαιτα της μπλε ζώνης

Η δίαιτα είναι κατάλληλη για όλους. Αν ενδιαφέρεστε για την υγεία σας, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αγαπάτε τα ζώα, μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης είναι το μέλλον. Οι πληθυσμοί στις μπλε ζώνες έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ, γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να διατηρήσουν αβίαστα ένα υγιές σωματικό βάρος χωρίς να μετρούν θερμίδες ή να περιορίζουν την πρόσληψη τροφής. Η φυτική διατροφή είναι ένας ιδιαίτερα χορταστικός και πολύ θρεπτικός τρόπος διατροφής. Τι τρώνε οι αιωνόβιοι:

1 Πολλά λαχανικά

Οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες τρώνε πολλά λαχανικά που καλλιεργούν στον κήπο τους και όταν είναι στην εποχή τους. Στη συνέχεια αποξηραίνουν ή ψύχουν το πλεόνασμα για να το απολαύσουν εκτός εποχής. Οι καλύτερες τροφές μακροζωίας είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα παντζάρια και τα σέσκουλα.

2. Λίγο κρέας

Οι άνθρωποι στις τέσσερις από τις πέντε μπλε ζώνες καταναλώνουν κρέας, αλλά το κάνουν με φειδώ, χρησιμοποιώντας το είτε ως εορταστικό φαγητό, είτε ως μικρό συνοδευτικό. Πέντε φορές το μήνα είναι το ιδανικό.

3. Λίγο ψάρι

Η κατανάλωση ψαριού γίνεται έως και τρεις φορές την εβδομάδα. Στις μπλε ζώνες, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ψάρια που καταναλώνονται είναι μικρά και σχετικά οικονομικά, όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος και ο μπακαλιάρος.

4. Καθόλου αγελαδινό γάλα

Το αγελαδινό γάλα δεν περιλαμβάνεται στη διατροφή των μπλε ζωνών.

5. Αρκετά αυγά

Οι άνθρωποι σε όλες τις μπλε ζώνες τρώνε πολλά αυγά, περίπου δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.

6. Φασόλια κάθε μέρα

Στη δίαιτα της μπλε ζώνης το μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια είναι σύνηθες κομμάτι στην καθημερινή τους διατροφή.

7. Ξηροί καρποί

Περίπου δύο χούφτες ξηρούς καρπούς την ημέρα είναι η μέση ποσότητα που καταναλώνουν οι 100+ των μπλε ζωνών.

8. Ψωμί με προζύμι

Οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες τρώνε μόνο προζύμι ή 100% ψωμί ολικής άλεσης.

9. Πίνουν αρκετό νερό

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες πίνουν πολύ νερό, καφέ, τσάι και κρασί. Δεν πίνουν ποτέ αναψυκτικά (συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών διαίτης).

πηγη oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button