ΔΙΑΦΟΡΑ

Μπαράζ πληρωμών από τον ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, προνοιακά

Μπαράζ πληρωμών από τον ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, προνοιακά

Μπαράζ πληρωμών αυτή τη εβδομάδα καθώς όπως έγινε γνωστό από τον ΟΠΕΚΑ πληρώνονται όλα τα επίδοματα. Συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα Παρασκευή πληρώνεται η εμβόλιμη πληρωμή για το επίδομα παιδιού καθώς επίσης και το ΚΕΑ, προνοιακά επιδόματα και επίδομα ενοικίου.

Όπως πρόσφατα ψηφίστηκε, όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Έτσι, το επίδομα παιδιού, το ΚΕΑ, τα προνοιακά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου θα πληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου.

Όπως γίνεται κάθε μήνα, και ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα, δηλαδή την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.

Για το επίδομα παιδιού αναμένεται να πληρωθούν μόνο όσοι οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν από τις 20 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν πρόσφατα και αφορούν τα επίδομα του ΟΠΕΚΑ, ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, επίδομα παιδιού Α21.

Επίδομα Παιδιού

Δυο αλλαγές έρχονται το 2020 στο επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ που θεσμοθετήθηκε το 2018. Αναλυτικότερα για τους νέους δικαιούχους του επιδόματος, μετανάστες – πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι δεν είναι ομογενείς, δεν

είναι πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε., δεν έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες με βάση το νέο νόμο του 2019 και δεν έχουν ούτε το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, το επίδομα θα χορηγείται μόνο σε όσους

διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι τα εξαρτώμενα τέκνα τους να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το μόνιμο και νόμιμο της διαμονής επί 12ετία στη χώρα αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καθ’ έκαστο φορολογικό έτος.

Ως υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νοείται η υποβολή δήλωσης για κάθε έτος ανελλιπώς και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολή της.

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων συμπεριλαμβανομένων των ελλήνων πολιτών παραμένει η 5ετία μόνιμης και νόμιμης διαμονής ως προυπόθεση για την λήψη του Επιδόματος Παιδιού.

Για τα ανήλικα παιδιά, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής

φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Η ρήτρα αυτή εφαρμόζεται από το σχολικό έτος 2020-2021.

Ωστόσο υπάρχει και μεταβατική διάταξη για τους μετανάστες που λαμβάνουν ήδη από το 2018 το Επίδομα Παιδιού, ώστε να μην το χάσουν από το 2020 αλλά να συνεχίσουν να το λαμβάνουν με την προϋπόθεση της

5ετίας. Αναφέρεται λοιπόν πως «πολίτες τρίτων χωρών, στους οποίους έχει χορηγηθεί επίδομα παιδιού εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα παιδιού υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το επίδομα τους χορηγήθηκε και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της τροποποιητικής ρύθμισης».

Επίδομα ενοικίου

Αντίστοιχες αλλαγές φέρνει και για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου – στέγασης. Όπως ίσχυε, οι δικαιούχοι πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη πριν από την

υποβολή της αίτησης, όπως αυτό αποδεικνύεται από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό. Ωστόσο προστίθεται πως ειδικά οι πολίτες τρίτων χωρών –

οι οποίοι δεν έχουν την ιδιότητα του ομογενούς, του πολίτη κράτους μέλους της Ε.Ε, του πρόσφυγα, του ανιθαγενούς, του πολίτη στον οποίο έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους –

χρειάζονται για να εισπράξουν το επίδομα να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 12 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.

Ταυτόχρονα εισάγεται νέο κριτήριο η πραγματική φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Στις περιπτώσεις που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση,

αφενός, της εγγραφής τους σε σχολείο, αφετέρου, της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά από το σχολικό έτος 2020-2021.

Μεταβατική διάταξη υπάρχει και για τους πολίτες τρίτων χωρών που λαμβάνουν ήδη το επίδομα στέγασης – ενοικίου. Ειδικότερα αναφέρεται πως οι μετανάστες που λαμβάνουν ήδη το επίδομα στέγασης, εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το επίδομα τους χορηγήθηκε, και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της τροποποιητικής ρύθμισης.

ΚΕΑ

Το ΚΕΑ του ΟΠΕΚΑ μετονομάζεται σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και αυστηροποιείται το κριτήριο της φοίτησης των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Στις περιπτώσεις λοιπόν που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση,

το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Η ρήτρα αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά από το σχολικό έτος 2020-2021.

Επίδομα Ορεινών μειονεκτικών περιοχών

Προβλέπεται ότι το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών είναι πλέον αφορολόγητο και ακατάσχετο. Η νέα αυτή πρόβλεψη ισχύει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2018 και καταλαμβάνει τις ενισχύσεις που καταβάλλονται

μετά τη λήξη του φορολογικού έτους 2018 αλλά αφορούν σε ενισχύσεις οφειλόμενες για το έτος αυτό, οι οποίες δηλώνονται στη φορολογική διοίκηση με βάση το έτος καταβολής τους. Στη συνέχεια θα βγει η Κοινή Υπουργική

Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2018 σε 5.400 δικαιούχους και θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ για την καταβολή των επιδομάτων για το 2019. Το Επίδομα αυτό δίνεται άπαξ μια φορά το χρόνο και το ποσό ξεκινάει από τα 300 και φτάνει τα 600 ευρώ.

Με άλλες διατάξεις ορίζεται ότι:

– Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται πλέον την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

– Δήμοι που δεν λειτουργούν βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά διαθέτουν κατάλληλες κτιριακές υποδομές για τη λειτουργία δομών προσχολικής φροντίδας, μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του 2018 για την ίδρυση έως 2 νέων σταθμών.

Ειδικά οι Δήμοι που αναφέρονται στην σχετική ΚΥΑ επειδή διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση μεταξύ των voucher βρεφών και νηπίων σε μονάδες προσχολικής φροντίδας και των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφικούς σταθμούς δημοτικούς ή ιδιωτικούς,

μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση έως 4 νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής ή βρεφονηπιακής φροντίδας. Οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα χρηματοδότησής μέχρι τις 31.12.2020.

-Θεσπίζεται επίσης διαδικασία για την διαγραφή μικρών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Αναλυτικά αναφέρεται πως η Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ προβαίνει σε διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπέρ νομικών ή φυσικών προσώπων έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτος από την πάροδο 20 χρόνων από το έτος βεβαίωσης, εφόσον:

α) το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Ε.Φ.Κ.Α δεν υπερβαίνει το ποσό των 200 ευρώ ανά οφειλέτη,

β) δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της διαγραφής.
Επίσης το ΚΕΑΟ διαγράφει ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α, οι οποίες στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10 ευρώ συνολικά ανά οφειλέτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από το χρόνο που γεννήθηκαν ή το χρόνο βεβαίωσης τους στο ΚΕΑΟ, μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

– Οι παντός τύπου, προβεβαιώσεις, βεβαιώσεις, αποσπάσματα λογαριασμών ασφάλισης, ενημερωτικά σημειώματα, καθώς και το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας που χορηγεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης «Ε.Φ.Κ.Α.», και τα παντός τύπου απογραφικά δελτία που παραλαμβάνει ο «Ε.Φ.Κ.Α.» χορηγούνται και παραλαμβάνονται και μέσω του διαδικτύου κατόπιν πιστοποιημένης πρόσβασης των ενδιαφερομένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α..

dikaiologitika.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button