ΔΙΑΦΟΡΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη, το «Στάλινγκραντ» του πολέμου στην Ουκρανία

Πάνω από 2.500 νεκροί, σύμφωνα με τους Ουκρανούς και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, που συνεχίζει να σφυροκοπείται από τους Ρώσους -Στρατηγικό σημείο για τα σχέδια του Πούτιν στην Ουκρανία, η πόλη που αποτελεί  το κέντρο της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή

Η Μαριούπολη ήταν το σπίτι 565.000 κατοίκων. Όχι πια. Έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, είναι το κέντρο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων. Το 80% των σπιτιών της πόλης έχει υποστεί ζημιές, ενώ περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο καταφύγιο του θεάτρου που βομβαρδίστηκε.

Αξιωματούχοι στη Μαριούπολη λένε ότι πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ 35.000 κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη. Οι δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Maxar Technologies αποτυπώνουν τη ζημιά που έχει υποστεί η πόλη από τους ανελέητους βομβαρδισμούς.

maxar1

Πριν τη ρωσική εισβολή, ήταν και το κέντρο της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή. Η πόλη έχει εκατοντάδες εργατικές πολυκατοικίες, πανομοιότυπης αισθητικής και μια μεγάλη παραλία. Στα ελληνικά χωριά, διασκορπισμένα γύρω από την πόλη, τα σπίτια ήταν βαμμένα άσπρα και γαλάζια. Φτιαγμένα και από Έλληνες που ήρθαν από την Κριμαία, το Σεπτέμβριο του 1778, με παραίνεση του εκ Κύθνου Μητροπολίτη Ιγνάτιου.

Η Μαριούπολη διαθέτει λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα και δύο από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης. Απέχει  μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Ρωσία. Δεν είναι η εγγύτητα με τη Ρωσία που την είχε εξαρχής θέσει στο στόχαστρο του πολέμου. Η κατάληψη της Μαριούπολης ήταν προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του ρωσικού σχεδίου για σύνδεση της Κριμαίας με τη ρωσική επικράτεια. Εκτός αυτού η Μαριούπολη είναι και στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική.

Εάν «πέσει» η Μαριούπολη, οι Ρώσοι θα ελέγξουν πλήρως την Αζοφική και τα λιμάνια της, αφού θα δημιουργήσουν μία χερσαία ζώνη μεταξύ της Κριμαίας και του Ντονμπάς, που ήδη ελέγχεται υποστηρίζονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Αυτό ήταν εξαρχής το σχέδιο των ρωσικών δυνάμεων, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο, αφού η Μαριούπολη είναι πλέον περικυκλωμένη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από την πόλη. Τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου επιβεβαίωσε στο BBC ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Οι κατακτητές πέτυχαν εν μέρει στην επιχειρησιακή περιοχή του Ντονέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Από ό,τι φαίνεται, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενταφιάζεται. Αυτό, ωστόσο, δεν αρκεί πλέον. Οι Ρώσοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα και σε νεκρούς και σε οικονομικό κόστος λόγω κυρώσεων, αλλά και πολιτικά, λόγω του πλήγματος που έχει υποστεί η δημόσια εικόνα τους διεθνώς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ρωσία στοχεύει στον περαιτέρω εδαφικό ακρωτηριασμό της Ουκρανίας. Όλα δείχνουν ότι το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να πάρει επί του πεδίου τις περιοχές που θεωρεί στρατηγικές για τη ρωσική εθνική ασφάλεια. Εκτός από ολόκληρο το Ντονμπάς και την υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία, εκτός από την παραλιακή ζώνη της Αζοφικής, κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρήσουν να ελέγξουν και την παράκτια ζώνη δυτικά της Κριμαίας, δηλαδή την περιοχή της Οδησσού μέχρι τα σύνορα με τη Ρουμανία.

Εάν το καταφέρουν, ό,τι απομείνει από την Ουκρανία θα είναι ένα περίκλειστο και εξαρτημένο από τη Δύση κράτος. Για τους Ρώσους κρίσιμο είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και το Χάρκοβο, ώστε να εγκλωβίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στο μέτωπο του Ντονμπάς. Αν αυτό συμβεί, το επόμενο βήμα θα είναι η περικύκλωση του Κιέβου.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό σχεδιασμό. Η πτώση της πόλης θα απελευθερώσει ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες θα στραφούν προς Βορρά για να κλείσουν σε μία τανάλια τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται δυτικά του Ντονμπάς.

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button