ΔΙΑΦΟΡΑ

Σεμινάριο Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης

 

Σεμινάριο Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η γνώση του κοινωνικού και ιδεολογικού περιβάλλοντος της εποχής της

Τα βιβλία της Καινής Διαθήκης γράφτηκαν μέσα σε συγκεκριμένη εποχή και σε συγκεκριμένες κοινωνίες. Το ευαγγέλιο (η καλή είδηση της συντριβής του θανάτου από τον Χριστό) αποτελεί διαχρονική και πανανθρώπινη αλήθεια, η οποία ωστόσο απευθύνεται κάθε φορά στον πραγματικό, χειροπιαστό άνθρωπο και σε όσα συνθέτουν την καθημερινότητά του. Έτσι, τα κείμενα της Εκκλησίας βρίσκονται σε διάλογο με την εποχή τους (τη λεγόμενη ύστερη αρχαιότητα), χρησιμοποιούν τις έννοιες, τις παραστάσεις και τη γλώσσα του κοινωνικού περιβάλλοντός τους, ώστε να απαντήσουν στις αγωνίες του ανθρώπου, να γίνει το ευαγγελικό μήνυμα αντιληπτό, αλλά ταυτόχρονα και να ρηγματώσει τις παλαιές αντιλήψεις, κομίζοντας μια αληθινά καινούργια θέαση των πραγμάτων.

Η γνώση, λοιπόν, των κοινωνικών συνθηκών, των πολιτικών θεσμών και των θρησκευτικών αντιλήψεων που υπήρχαν στην εποχή της Καινής Διαθήκης, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια ερμηνείας των κειμένων της. Στο σεμινάριο αυτό (στο οποίο εισηγητές θα είναι δύο ειδικοί της Καινής Διαθήκης), συγκεκριμένα αποσπάσματα ή θέματα της Καινής Διαθήκης θα «αποκρυπτογραφηθούν» σχετιζόμενα με το περιβάλλον τους, το οποίο και είχαν υπόψη τους οι συγγραφείς των ιερών κειμένων, μέσα στο οποίο έπνευσε το Άγιο Πνεύμα και προς το οποίο διατυπώθηκαν οι νέες απαντήσεις της Εκκλησίας.

21 Ιανουαρίου : Ο Παύλος στον Άρειο Πάγο
Σωτήριος Δεσπότης, αν. καθηγητής Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

28 Ιανουαρίου : Κοινόβια – φιλία στον Ελληνορωμαϊκό κόσμο και Χριστιανική κοινότητα
Σωτήριος Δεσπότης

4 Φεβρουαρίου : Μαγεία – δεισιδαιμονία στονΕλληνορωμαϊκό κόσμο και Καινή Διαθήκη
Σωτήριος Δεσπότης

11 Φεβρουαρίου : Η μαρτυρία της Καινής Διαθήκης και οι θρησκευτικές λατρείες του ελληνορωμαϊκού κόσμου
Χρήστος Καρακόλης, αν. καθηγητής Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

18 Φεβρουαρίου : Θεραπευτική – ιατρική στον Ελληνορωμαϊκό κόσμο και δυνάμεις του Ιησού
Σωτήριος Δεσπότης

25 Φεβρουαρίου : Οι πρωτοχριστιανικές κοινότητες στο πλαίσιο της ελληνορωμαϊκής κοινωνίας και πολιτικής
Χρήστος Καρακόλης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας – Αρχισυντάκτης του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ

Τι είναι το σεμινάριο επιμόρφωσης κατηχητών –τριών …

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιεί για όγδοη συνεχή χρονιά το Σεμινάριο Επιμόρφωσης Κατηχητών –τριών. Ο Β΄ Κύκλος του Σεμιναρίου για το εκκλησιαστικό έτος 2014- 2015 αποτελείται από 6 αυτοτελείς συναντήσεις με βασικό τους άξονα την Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Η διάρκειά του εκτείνεται από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ τον Απρίλιο θα ακολουθήσει ο Γ΄ Κύκλος με θέμα την ευρύτερη έννοια του Ζηλωτισμού.

Γενικές Πληροφορίες:
Τόπος: Νεανική αίθουσα “Καταφυγή” Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (300 μ. από Μετρό ΔΑΦΝΗ)- Λακεδαίμονος 2 & Αγίας Βαρβάρας.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: 50 κατηχητές και κατηχήτριες ή στελέχη νεανικού έργου προερχόμενοι από τις κατηχητικές συντροφιές των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ώρα συναντήσεων:
17.30 Εσπερινός στην ιερά Κρύπτη, εντός του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (προαιρετικά).
18.15 – 20.15 Διεξαγωγή Σεμιναρίου.

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα:
-Εισήγηση επί του θέματος
-Συζήτηση σε ολομέλεια
-Επικοινωνία

Βεβαίωση Παρακολούθησης:
Δίδεται σε όποιους από τους συμμετέχοντες είναι συνεπείς στον αριθμό των παρουσιών.

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή: Μπορείτε να υποβάλλετε τις δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ήρας 8 & Δέσπως Σεχου, Πλατεία Κυνοσάργους, Τ.Κ. 117 43, Ν. Κόσμος), στον αρ. φαξ: 210 9244363 ή στο mail: [email protected] μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2015. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

πηγη agioritikovima.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button