ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπακλαβάς Κύμης, όπως τον κάνει η γιαγιά !

Δείτε την μοναδική και αυθεντική εκτέλεση συνταγής του καρυδάτου Μπακλαβά Κύμης, όπως τον έκαναν (και κάνουν ακόμα) οι νοικοκοιρές στην Κύμη Ευβοίας. Με βεβαιότητα είναι ο Νούμερο 1, σε εμφάνιση και νοστιμιά!

Υλικά

2 κιλά καρύδι τριμμένο στο μούλτι
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κανέλα
½ φακελάκι μοσχοκάρυδο
400 γρ. βούτυρο
400 γρ.λάδι
2 κιλά φύλλο κρούστας
Ταψί 42 εκ.

Σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα
Νερό όσα ποτήρια τόση και η ζάχαρη και 2 ποτήρια επιπλέον.
1/2 λεμόνι κομμένο.
Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει καλά από το προηγούμενο βράδυ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Γλυκό ζεστό -κρύο σιρόπι.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την συνταγή για τον μπακλαβά Κύμης, ανακατεύοντας το καρύδι, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά 1 ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών και στρώνουμε 8 φύλλα στον πάτο χωρίς να εξέχουν από το ταψί. Αφήνουμε στην άκρη άλλα 8 φύλλα για το τέλος.
Μόλις τα στρώσουμε, πασπαλίζουμε όλο τον πάτο με 1 γεμάτη χούφτα γέμιση, έτσι ώστε να πάει παντού.

Μπακλαβάς Κύμης

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα πιέζοντας για σφιχτό αποτέλεσμα. Αφού τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση παίρνουμε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά και τα βάζουμε από πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς ! Κόβουμε ότι περισσεύει εκτός ταψιού και ξαναπατάμε όλη την επιφάνεια δυνατά.

Χαράζουμε το μπακλαβά με καλό μαχαίρι μέχρι το πάτο σε ίσα κομμάτια. Αφού τελειώσουμε το κόψιμο βάζουμε σε κάθε κομμάτι 1 γαρύφαλο. Ζεματάμε το μπακλαβά με τη καυτή φυτίνη και λάδι.

Μπακλαβάς Κύμης

Μπακλαβάς Κύμης

Ψήνουμε σε φούρνο με αντιστάσεις στους 180 -200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Πρέπει να ψηθεί πολύ καλά για να μη λασπώσει.

Μόλις βγει από το φούρνο τον αφήνουμε για 10 λεπτά και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Καλή επιτυχία! Μπακλαβάδες πολλοί! Μπακλαβάς Κύμης όμως ένας!

Μπακλαβάς Κύμης

πηγη xrysessyntages.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button