ΔΙΔΑΧΕΣ

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: 6 έως 15 Αυγούστου τα φιδάκια της Παναγιάς-Παναγία Φιδιώτισσα

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο χωριό Μαρκόπουλο που βρίσκεται στο Νοτιανατολικό άκρο και κοντά στη Σκάλα, υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Φιδιώτισσας». Το όνομά της προήλθε από ένα θαύμα το οποίο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Από τις 6 Αυγούστου και μέχρι και τις 15 Αυγούστου μέσα και έξω από το μοναστήρι εμφανίζονται πολλά μικρά φιδάκια τα οποία δεν έχουν καταγραφεί σε κάποιο είδος, γνωστά ως φιδάκια της Παναγιάς.

Τα φιδάκια πληθαίνουν όλο και περισσότερο μέχρι την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου οπότε και αυξάνονται υπερβολικά, και εξαφανίζονται ακαριαία αμέσως μετά το πέρας της εορτής. Το από πού βγαίνουν και που πάνε όταν φεύγουν παραμένει ένα μυστήριο που δεν γνωρίζει κανείς. Η παράδοση λέει πως πριν χρόνια, οι χωρικοί είδαν στο μέρος στο οποίο βρίσκεται ο ναός σήμερα, να καίγεται ένα δέντρο προκαλώντας μεγάλες φλόγες. Φοβούμενοι να μην πιάσει το δάσος φωτιά έτρεξαν να το σβήσουν. Όταν έφτασαν στο σημείο, είδαν το δέντρο εντελώς καμένο και μια εικόνα της Παναγίας ανέγγιχτη από τις φλόγες, να ακουμπάει πάνω του.

Βαθύτατα συγκινημένοι πήραν την εικόνα και την τοποθέτησαν στην εκκλησία του χωριού. Την επόμενη μέρα, πλήθος κόσμου έτρεξε να την προσκυνήσει αλλά η εικόνα δεν ήταν εκεί. Βρέθηκε την επόμενη στο δάσος, ακουμπισμένη στο ίδιο καμένο δέντρο. Ενοχλημένοι οι χωρικοί ρώταγαν ποιος την πήγε εκεί και εφόσον απάντηση δεν έπαιρναν, κλείδωσαν την εκκλησία για να είναι ασφαλής. Κι όμως, τις επόμενες ημέρες συνέβαινε το ίδιο και έβρισκαν την εικόνα κάθε φορά στο καμένο δέντρο.

Οι χωρικοί πίστεψαν πως ήταν ένα σημάδι από την Παναγία και έτσι έχτισαν μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος, το μέρος δηλαδή που η ίδια, όπως πίστευαν, ήθελε να είναι και τοποθέτησαν μέσα την εικόνα. Μετά από καιρό χτίστηκε εκεί μοναστήρι γυναικών. Οι μοναχές που διέμεναν σε αυτό είδαν μια μέρα πειρατές που προσέγγιζαν το μοναστήρι με σκοπό να τον λεηλατήσουν.

Προσευχήθηκαν στην Παναγία και της ζήτησαν βοήθεια και προστασία. Τότε έγινε το θαύμα. Το μοναστήρι περικυκλώθηκε από εκατοντάδες φίδια από τα οποία οι πειρατές φοβήθηκαν και έφυγαν. Από τότε, κάθε χρόνο εμφανίζονται τα φιδάκια και αν μάλιστα κάποια χρονιά δεν παρουσιασθούν, θεωρείται κακό σημάδι. Αυτό συνέβη μάλιστα το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάσθηκε από σεισμούς.

Οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης εκείνες τις μέρες είναι πράγματι εντυπωσιακές. Φίδια κατακλύζουν το μοναστήρι, και τριγυρίζουν ανάμεσα στους πιστούς, στα στασίδια και τα προσκυνητάρια, στην εικόνα της Παναγίας, στο Ευαγγέλιο ακόμη και στον άρτο της αρτοκλασίας. Έχουν δέρμα βελούδινο και στο κεφάλι και τη γλώσσα τους, σχηματίζεται από ένα μικρό σταυρουδάκι. Είναι πραγματικά ένα αξιοθαύμαστο γεγονός που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει και ένας καλός λόγος για να επιλέξετε να περάσετε τον 15Αύγουστο στο νησί της Κεφαλονιάς.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button