ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ταχινόπιτες για την σαρακοστή σε δυο εκδοχές

για τη ζύμη

  • 400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 gr. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 8 gr. ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 35 ml. Παρθένο Σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 285 ml. ζεστό νερό

Για τη γέμιση

  • 300 gr. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 150 gr. ζάχαρη
  • Κανέλα

Εκτέλεση

Η ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 100 ml. από το ζεστό νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα άλευρα, τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική απαλή ζύμη.
Αφήνουμε 20-30 λεπτά τη ζύμη στην άκρη, την οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσει.

Δες και αυτό!
Νοστιμότατο Κέικ ζέµπρα !!

Ταχινόπιτες εκδοχή 1η
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ισόποσα κομμάτια περίπου 100 gr. το καθένα. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο απλώνουμε ταχίνι σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Κλείνουμε σε ρολό, το στρίβουμε και το τραβάμε προσεκτικά ώστε να λεπτύνει και να μακρύνει, περίπου μισή φορά το μέγεθός του. Κόβουμε το στριφτάρι στη μέση και του δίνουμε το σχήμα του σαλίγκαρου.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 175ο C.

Δες και αυτό!
Τηγανιά μανιτάρια με χοιρινή πανσέτα

Ταχινόπιτες εκδοχή 2η
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια (περίπου 440 gr. το καθένα) και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μεγάλο, σχετικά λεπτό και μακρόστενο φύλλο 60*40 εκ.
Απλώνουμε τα 150 gr. από το ταχίνι, πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη σε όλη την επιφάνεια και κλείνουμε σε ρολό και κόβουμε σε κομμάτια 5 εκ.
Πιέζουμε με την παλάμη μας, την οποία έχουμε λαδώσει καλά,  να λεπτύνουν και αραδιάζουμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρί. Τέλος,πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 175ο C.

Δες και αυτό!
Όλα τα μυστικά για την τέλεια χορτόπιτα

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη με μαστίχα ή καρδάμωμο και τη γέμιση με πορτοκάλι και λεμόνι.
– Για να κόψουμε ευκολότερα το ρολό στη δεύτερη εκδοχή το βάζουμε 25-30 λεπτά στην κατάψυξη.
– Όσο περισσότερο ταχίνι έχουν οι ταχινόπιτες τόσο πιο νόστιμες είναι.

ΠΗΓΗ

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button