ΔΙΔΑΧΕΣ

Επιτρέπετε να πιστεύουμε στα όνειρα;

“Επιτρέπετε να πιστεύουμε στα όνειρα;”
Αυτό είναι ερώτημα που θέτει πολύς κόσμος.
Πολλοί αδελφοί μας βρίσκονται σε μία συνεχή απορία, θα λέγαμε, περί ονείρων, αν πρέπει να τα δίνουν σημασία ή όχι. Κάποιοι άλλοι, διηγούνται με χαρά ή με απορία τα όνειρα που βλέπουν.

Προσπαθούν να τα περιγράψουν, κι όταν συμβεί κάτι, λένε: “Νά! το ήξερα εγώ, ότι θα γινόταν αυτό. Το είχα δει στο όνειρο μου!”.
Την καλύτερη απάντηση και συμβουλή, μας την δίνουν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Για να δούμε εν ολίγοις τι μας συμβουλεύουν:

Ο Άγιος Νικόδημος στο “εξομολογητήριό” του συνιστά στον πνευματικό να ρωτάει τον εξομολογούμενο, μαζί με τα άλλα αμαρτήματα, και εάν προσέχη στα όνειρα.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος στον Ευεργετινό γράφει:”Είναι, μεγάλη αρετή, να μην πιστεύη κανείς στα όνειρα. Διότι τα όνειρα δεν είναι τίποτα άλλο, ως επί το πλείστον, είδωλα και εικόνες διαφόρων σκέψεων, που στριφογυρίζουν στο μυαλό μας ή προέρχονται από τον διάβολο που μας εμπέζει και μας εξαπατά”.

Ο Μέγας Βασίλειος αποδίδοντας τη σημασία των ονείρων, αποκαλεί ειδωλολάτρες και λέγει ειρωνικά: “Μόλις σε πειράξη κανένα όνειρο τρέχεις στον ονειροσκόπο”.
Ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης, Πατριάρχης Αντιοχείας λέγει: “Είναι γραμμένο από τον Σολομώντα, ότι τα όνειρα δίνουν ενθουσιασμούς και ψεύτικα φτερά στους ανόητους. Και γι’ αυτό έχουμε παραγγελία να μη τα πιστεύουμε, αλλά να τα περιφρονούμε”.
Ο Άγιος Γρηγόριος που αναφέραμε προηγουμένως λέγει τα εξής: “Εάν, εμφανισθή ο Ίδιος ο Κύριος και από το φόβον, μήπως είναι ο σατανάς – αφού μετασχηματίζεται σε Άγγελον φωτός – να του πούμε: “Ύπαγε οπίσω μου σατανά”, ο Κύριος τότε δεν θα οργισθή αλλά τουναντίον θα ευχαριστηθή, διότι ξέρει ότι αυτό το κάνουμε, για να προφυλαχθούμε από τις πλεκτάνες του διαβόλου”.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος φέρνει ένα παράδειγμα: “Ένα αφεντικό, αναχωρεί και αφήνει στο σπίτι του τον δούλο του, να τον υπηρέτη, να του φυλάξη τους θησαυρούς του. Έπειτα όμως από καιρό επιστρέφει κατά τη νύκτα και κτυπά την πόρτα του σπιτιού του.

Ο υπηρέτης ακούει μεν τη φωνή και το κτύπημα του κυρίου του, αλλά επειδή φοβάται, μη τυχόν αυτός που κτυπά την πόρτα είναι κανένας κλέφτης και απατεώνας και μιμείται την φωνή του κυρίου του, δεν του ανοίγει την πόρτα.

Το πρωί όμως, που θα δη τη μορφή του κυρίου του, ανοίγει την πόρτα… Ε! Λοιπόν, θα οργησθή ο Κύριος για τη νυκτερινή διαγωγή του υπηρέτη, όταν μάθη τα ελατήριά του; Ασφαλώς όχι. Τουναντίον θα τον επαινέση. Έτσι”, λέγει ο Άγιος Γρηγόριος, “και ο Κύριος θα αμείψη τους Χριστιανούς, οι οποίοι από φόβο, μη τυχόν στα όνειρα ανακατεύεται ο σατανάς , δεν τα πιστεύουν.”

Ακόμη κι αν τον Θεό ή την Παναγία βλέπουμε όπως λένε πολλοί άνθρωποι, ή κάποιον Άγιο βλέπουμε, εμείς για να είμαστε ασφαλής και να μην πέσουμε σε παγίδες του πονηρού εχθρού μας, να μην τα δίνουμε σημασία.

Μας απασχολεί ένας πειρασμός, κάτι, οτιδήποτε, αμέσως στο πετραχήλι του πνευματικού μας, και ΌΧΙ στους ονειροκρίτες, στα χαρτιά και στα φλιτζάνια…

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button