ΔΙΑΦΟΡΑ

Ροχαλητό: 5 τροφές που πρέπει να κόψετε για να σταματήσει αμέσως

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το να ξυπνάτε από το ροχαλητό του συντρόφου σας στη μέση της νύχτας είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορούν να συμβούν. Αν πάλι είστε εσείς αυτός που ροχαλίζει, μπορεί να είναι απογοητευτικό να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τι κάνετε όταν κοιμάστε, όσο κι αν θέλετε να κάνετε τις νύχτες πιο εύκολες για τους γύρω σας.

Αλλά ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αποδεχτείτε τη μοίρα σας ως ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να σταματήσει να ροχαλίζει. Γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας και διατροφής, θα μπορούσατε πραγματικά να μειώσετε το ροχαλητό, απλώς κάνοντας κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας.

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε πριν από τον ύπνο, αν θέλετε να σταματήσετε το ροχαλητό -συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και του γρήγορου φαγητού.

Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν το ροχαλητό επειδή κάνουν το σώμα να παράγει περισσότερη βλέννα και να πυροδοτεί φλεγμονή στις ρινικές οδούς, με αποτέλεσμα δυνατό συριγμό και κροτάλισμα κατά την ώρα του ύπνου.

«Αν και η αλλαγή της διατροφής μπορεί να μην σταματήσει εντελώς από το ροχαλητό, μπορεί να σας βοηθήσει πολύ να διαχειριστείτε και να μειώσετε τα συμπτώματα», αναφέρει ο Ashleigh Tosh από το Prepped Pots και προσθέτει:

«Αν θέλετε έναν καλύτερο ύπνο ή να μην μένετε ξάγρυπνοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εξαιτίας του ροχαλητού του συντρόφου σας, τότε ρίξτε μια ματιά στη διατροφή και προσπαθήστε να κόψετε τις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν το ροχαλητό».

Με τη μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων, γαλακτοκομικών, σιταριού και ζάχαρης και ενσωματώνοντας περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα στη διατροφή σας, μπορείτε να αποτρέψετε την απόφραξη των αεραγωγών και των ιγμορείων και να ενθαρρύνετε την καλύτερη ροή του αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

5 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε για να σταματήσετε το ροχαλητό

Ποιες τροφές θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγετε πριν πέσετε για ύπνο για να κοιμάστε καλύτερα και πιο ήσυχα εσείς και οι γύρω σας;

  1. Γαλακτοκομικά προϊόντα
  2. Ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα
  3. Προϊόντα με βάση το σιτάρι
  4. Πρόχειρο φαγητό
  5. Κρέας με πολλά λιπαρά

Πρώτα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θα πρέπει να κόψετε το τυρί, το γιαούρτι και το παγωτό πριν τον ύπνο, καθώς η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνει την παραγωγή βλέννας που μπορεί να συμβάλει στο ροχαλητό.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, όπως γλυκά, μπισκότα και αναψυκτικά, καθώς η επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή στο λαιμό και τις ρινικές οδούς.

Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα με βάση το σιτάρι, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων, τα οποία όχι μόνο συμβάλλουν στη φλεγμονή, αλλά ενισχύουν και τα μόρια που προκαλούν την παραγωγή βλέννας.

Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε junk food πριν τον ύπνο, καθώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν συμφόρηση στο αναπνευστικό σύστημα. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσπεψία, οδηγώντας σε διαταραχές του ύπνου και ενδεχομένως επιδείνωση του ροχαλητού.

Και τέλος, θα πρέπει να περιορίσετε τα σνακ αργά το βράδυ με κρέας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λιπαρά κομμάτια κρέατος μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό, επειδή η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τα κορεσμένα λίπη πυροδοτούν την παραγωγή φλέγματος.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να στραφείτε στο άπαχο κρέας γενικά και να αποφύγετε εντελώς το κρέας λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Άλλοι παράγοντες που βοηθούν στη μείωση του ροχαλητού

Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, ο σολομός και οι ξηροί καρποί είναι επομένως εξαιρετικά προϊόντα για κατανάλωση πριν τον ύπνο για να περιορίσετε το ροχαλητό στο ελάχιστο, ενώ άλλα, όπως τα παραπάνω, πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η αποκοπή ορισμένων τροφών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού, υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια υπερβολικού βάρους και η αποφυγή του αλκοόλ που μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Επιπλέον, αν και το περιστασιακό ροχαλητό είναι ακίνδυνο, σε περιπτώσεις που παρατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας, μειωμένων επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη τύπου 2.

πηγη oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button