ΔΙΑΦΟΡΑ

Ξεκινά το πρώτο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ: Πώς θα λάβουν χιλιάδες άνεργοι 400 ευρώ, όλες οι «ευκαιρίες» του 2024

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για 7.000 ανέργους σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Το έργο θα περιλαμβάνει κατάρτιση, πιστοποίηση και βραχυπρόθεσμη επιδοτούμενη απασχόληση. Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ή/και η επανακατάρτιση ανέργων σε τομείς/περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως ψηφιακές, «πράσινες», «μπλε» δεξιότητες. Την κατάρτιση θα ακολουθεί πρόγραμμα εξάμηνης απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στις νέες δεξιότητες.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν:

α) Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. διάρκειας 80 ωρών που οδηγεί σε απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας

β) Πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων και υπέγραψε σύμβαση εργασίας με την επιχείρηση κατόπιν υπόδειξης του αρμόδιου Εργασιακού Συμβούλου δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5€/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του επιδόματος κατάρτισης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στον ωφελούμενο είναι η πρόσληψή του σε επιχορηγούμενη θέση εργασίας στο πλαίσιο της δράσης απασχόλησης του έργου.

Έτσι ο άνεργος για τις 80 ώρες θα λάβει τα 400 ευρώ.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης πραγματοποιείται μέσω εξ αποστάσεως σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία θα οδηγεί σε πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χρησιμοποιείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλα προσαρμοσμένο στη μέθοδο αυτή και κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης των εκπαιδευομένων που εφαρμόζει το κάθε Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Α.Ε.Ι. ή αδειοδοτημένο Κ.Δ.Β.Μ. Ο τύπος αυτός της εκπαίδευσης αποτελεί ευέλικτη μορφή επιμόρφωσης, καθώς δεν υφίσταται περιορισμός χρόνου και τόπου.

Βασίζεται στις αρχές της ανοικτής εκπαίδευσης και εξυπηρετεί τις ανάγκες της εξατομικευμένης μάθησης. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η εξοικείωση των καταρτιζόμενων με τα σύγχρονα και ασύγχρονα εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης. Ο κάθε καταρτιζόμενος πρόκειται να παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης προκειμένου να αναπτύξει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως σε πράσινες ή ψηφιακές, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Η υλοποίηση της θεωρητικής κατάρτισης θα περιγράφεται αναλυτικά στις προσκλήσεις που θα εκδώσει η Δ.ΥΠ.Α.

Παράλληλα προωθούνται μία σειρά προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα προγράμματα για 47.000 ανέργους θα υλοποιηθούν από τη ΔΥΠΑ και έχουν σχεδιαστεί για να τονώσουν την απασχόληση ανέργων στις ηλικίες 18-30 ετών, 25-45 ετών και άνω των 45 ετών.

Ποια είναι τα προγράμματα του 2024

Τα επόμενα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης που θα τρέξουν μέσα στο 2024 θα είναι:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες. Σκοπός της προτεινόμενης δράσης είναι να υποστηρίξει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία με τη δημιουργία 5.000 νέων επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις άνεργες γυναίκες (μέσω υψηλότερων ποσοστών επιδότησης σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες ανέργων).
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η δράση αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
  • Πρόγραμμα προεργασίας για ανέργους νέους ηλικίας 18-30 ετών. Δικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα. Ωφελούμενοι της δράσης είναι 10.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Μητρώο των ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ ηλικίας 18 έως 30 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
  • Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ως Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας με παροχή πιστοποίησης των αποκτηθεισών γνώσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάρτιση, αναβάθμιση δεξιοτήτων ή/και επανακατάρτιση για έως 5.000 εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΔΥΠΑ ανέργους, προκειμένου να απασχοληθούν ως Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας κατόπιν πιστοποίησης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μορφή της σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης, διάρκειας 105 ωρών, για έως 5.000 ωφελουμένους. Η έναρξή του τοποθετείται για το 4ο τρίμηνο του 2024.
  • Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης 7.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών. Το έργο θα περιλαμβάνει κατάρτιση, πιστοποίηση και βραχυπρόθεσμη επιδοτούμενη απασχόληση. Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ή/και η επανακατάρτιση ανέργων σε τομείς/περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως ψηφιακές, «πράσινες», «μπλε» δεξιότητες. Την κατάρτιση θα ακολουθεί πρόγραμμα εξάμηνης απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στις νέες δεξιότητες.
  • Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε κρίσιμες περιοχές μακροχρόνιας ανεργίας (για ανέργους ηλικίας 45 ετών και άνω). Η δράση αφορά στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, με προτεραιότητα στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας. Η δράση αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω.

Το διαβάσαμε εδώ dnews.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button