ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο Σοκ αυτό που γίνεται με το ελαιόλαδο

Οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω της ξηρασίας στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο «υγρός χρυσός», το ελαιόλαδο, αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ακριβά προϊόντα… παγκοσμίως, καθώς το ράλι ανόδου στην τιμή του, αναμένεται να συνεχιστεί και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει.

Η έντονη ξηρασία σε χώρες παραγωγής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και οι φυσικές καταστροφές, που έχουν φέρει ήδη μείωση της αναμενόμενης συγκομιδής για αυτόν τον χειμώνα, έχουν οδηγήσει την τιμή του ελαιόλαδου σε επίπεδα ρεκόρ. Παράλληλα, εμφανίστηκαν και φαινόμενα… κλοπών από αποθήκες καθώς πράγματι μιλάμε για τον «υγρό χρυσό» των χωρών της Μεσογείου.

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την τρέχουσα σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους – δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τη συνηθισμένη ποσότητα των 1,3 έως 1,5 εκατομμυρίων τόνων.

«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kάιλ Χόμλαντ.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αποτελούν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως.

Οι αυξανόμενες τιμές του «υγρού χρυσού», όπως ονομάζεται έχουν πολλαπλασιάσει τις κλοπές σύμφωνα με το newsbomb.gr . Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα από τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας, το Marin Serrano El Lagar, κλάπηκαν τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Αυτό είναι πάνω από 420.000 ευρώ, ή περίπου 450.000 δολάρια, ελαιόλαδο που έχασε η οικογενειακή επιχείρηση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

πηγη daddy-cool.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button