ΔΙΑΦΟΡΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί – Ποιά τα ποσά και οι δικαιούχοι;

Δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν και φέτος και οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Ωστόσο αυτό δεν αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους καθώς δεν λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το Δώρο Χριστουγέννων τα εξής:

Η πληρωμή

Ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει έως και τις 21 Δεκεμβρίου 2022 το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του. Ωστόσο θεωρείται παράνομη η μεταγενέστερη ή καθόλου καταβολή του. Επίσης σημειώνεται ότι αυτό υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Ο υπολογισμός

Το Δώρο Χριστουγέννων συνήθως είναι λίγο παραπάνω από έναν μηνιαίο μισθό .Όσον αφορά τον υπολογισμό του επισημαίνεται πως: Λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής, δηλαδή εάν ο μισθός είναι μηνιαίος ή ημερομίσθιο. Συγκεκριμένα, από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου είναι η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη την παραπάνω χρονική περίοδο (1/5 – 31/12) δικαιούνται να λάβουν ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων. Αυτό ισούται με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Εάν η εργασία στον εργοδότη είναι μικρότερη από το εν λόγω χρονικό διάστημα, τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του Δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Για τους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο, ο υπολογισμός γίνεται, βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2020 μέχρι 31-12-2020. Διαιρούνται, δηλαδή, οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό διά του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάστηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Δώρο Χριστουγέννων – Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, έχοντας, όμως, ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με το χρόνο απασχόλησής του από 01/05/2020 έως 31/12/2020.

Υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση):

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2020 έως 31/12/2020.

Δώρο Χριστουγέννων – Για τους επιδοτούμενους ανέργους της ΔΥΠΑ
Δώρο λαμβάνουν στις αρχές Δεκεμβρίου οι επιδοτούμενοι άνεργοι της ΔΥΠΑ αλλά και οι δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Το Δώρο καταβάλλεται στον ασφαλισμένο που επιδοτείται κατά το διάστημα από 01/05/2022 έως 31/12/2022 . Για κάθε έναν πλήρη μήνα επιδότησης καταβάλλονται 3 ημερήσια επιδόματα ως Δώρο Χριστουγέννων. Για επιδότηση όλο το διάστημα καταβάλλονται 25 ημερήσια επιδόματα. Διευκρινίζεται ότι δεν καταβάλλεται Δώρο Χριστουγέννων εάν δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης.

πηγη athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button