ΔΙΑΦΟΡΑ

Νέο επίδομα της ΔΥΠΑ: Τεράστια ανάσα στους γονείς και γυναίκες, που μπορεί να φθάσει πάνω από 900 ευρώ εφάπαξ

Τεράστια ανάσα θα δοθεί σε χιλιάδες οικογένειες,  αλλά και μεμονωμένα άτομα το ολοκαίνουριο επίδομα της ΔΥΠΑ που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες.

Το νέο επίδομα έρχεται να αντικαταστήσει τα τρία επιδόματα που κόπηκαν από το τέλος Δεκεμβρίου με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που τα καταργεί.

Το νέο επίδομα θα δοθεί πρώτη φορά στα χρονικά και σε μονογονεϊκές οικογένειες που βρίσκονται στο περιθώριο πολλά χρόνια,  αφού δεν υπήρχε καμία στήριξη προς αυτές.

Το ειδικό αυτό επίδομα θα χορηγεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ εφάπαξ στις παρακάτω κατηγορίες ανέργων εγγεγραμενους στο μητρώο ΔΥΠΑ,  δηλαδή διαθέτουν κάρτα ανεργίας.

Το ενιαίο ειδικό βοήθημα, θα χορηγείται από τη ΔΥΠΑ σε πέντε κατηγορίες που είναι οι εξής:

  • Γυναίκες θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας.
  • Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας.
  • Θύματα βίας – εμπορίας.
  • Άτομα απεξαρτημένα από χρήση ναρκωτικών.
  • Άτομα που εξέτισαν ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 2 μηνών, εφόσον έχουν θετική εισήγηση κοινωνικής λειτουργού ή του Διευθυντή των φυλακών.

Το ποσό επιδόματος ΔΥΠΑ

Το εφάπαξ βοήθημα είναι ίσο με 37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Το ημερήσιο επίδομα είναι 19,16 ευρώ σήμερα που σημαίνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ξεκινά από 718,5 ευρώ (19,16Χ37,5=718,5).

Κάθε αύξηση στο επίδομα θα ανεβάζει και το βοήθημα. Δεδομένου ότι το επίδομα ανεργίας συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, αν αυξηθεί κατά 5% ο κατώτατος μισθός τον Απρίλιο του 2024, τότε το ημερήσιο επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί στα 20,11 ευρώ και το εφάπαξ βοήθημα θα ανέλθει στα 754 ευρώ.
Το βασικό ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος των δικαιούχων που σημαίνει ότι η εφάπαξ ενίσχυση για δικαιούχο με ένα προστατευόμενο μέλος θα είναι 798 ευρώ και με δυο προστατευόμενα μέλη 861 ευρώ.

Τα κριτήρια επιδόματος ΔΥΠΑ

Για τη χορήγηση του ειδικού βοηθήματος οι δικαιούχοι θα πρέπει:

*Να έχουν εγγραφεί στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ με την αναφερόμενη ιδιότητα, (π.χ. ως μονογονείς, ως θύματα βίας, ως απεξαρτημένοι, .κλπ) και να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους.

*Να έχουν πραγματοποιήσει 75 ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ ανεργίας τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησής τους (ή πριν από την έναρξη της στερητικής της ελευθερίας ποινής, για τους αποφυλακισμένους).

*Να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τους δικαιούχους των λοιπών παροχών της ΔΥΠΑ και ειδικότερα το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ, το οικογενειακό αντίστοιχα, να είναι ως 24.000 ευρώ και αν είναι μονογονείς ως τα 29.000 ευρώ. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

*Να μην έχουν λάβει επίδομα ανεργίας, ή άλλα επιδόματα, της ΔΥΠΑ.

Το αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις θα το ελέγχει η ΔΥΠΑ βάσει των τηρούμενων στοιχείων της ενώ θα κάνει διασταυρώσεις με τα τηρούμενα στοιχεία άλλων φορέων (ενδεικτικά: ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ). Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση στοιχείων, οι αιτούντες θα προσκομίζουν αποδεικτικά δικαιολογητικά, όπως αυτά θα καθορίζονται από τη Δ.ΥΠ.Α.
Το ειδικό βοήθημα θα καταβάλλεται κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης του ασφαλισμένου, στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας του, με εγκριτική απόφαση. Για τους αποφυλακισμένους η αίτηση υποβάλλεται εντός δύο μηνών μετά τη λήξη της ποινής.

Το εφάπαξ βοήθημα 718,5 ευρώ καθιερώνεται σε αντικατάσταση τριών μικρότερων που καταργούνται.

Η προβλεπόμενη συνολική δαπάνη για το 2024, φτάνει στα 13 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν τους 18.000.

Το νέο επίδομα σύμφωνα με την κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Εργασίας και Οικονομίας που υπογράφτηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2023 αντικαθιστά τρία έκτακτα επιδόματα της ΔΥΠΑ (επίσχεσης, τρίμηνης εγγραφής και μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας) στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και του εξορθολογισμού των ενισχύσεων προς τους ανέργους.

Το διαβάσαμε εδώ enaklik.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button