ΥΓΕΙΑ

Τέλος στο ροχαλητό με κάλτσες για τους κιρσούς;

 

Επιστήμονες από τον Καναδά υποστηρίζουν ότι οι ελαστικές κάλτσες που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των κιρσών και γενικότερα των φλεβικών παθήσεων στα πόδια, καταπολεμούν και το ροχαλητό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Sleep Medicine», οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης περιορίζουν την ποσότητα του υγρού που συσσωρεύεται στα πόδια στη διάρκεια της ημέρας, διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος, ώστε να μη «λιμνάζει».

Ανάλογη συσσώρευση, όμως, ίσως συμβαίνει και τη νύχτα αλλά στην περιοχή του λαιμού, λόγω της βαρύτητας, που ωθεί τα υγρά προς το κεφάλι -όπως είμαστε ξαπλωμένοι- με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο επιστράτευσαν 55 άντρες με υπνική άπνοια και ζήτησαν από τους 22 να φορούν καθημερινά για δύο εβδομάδες ελαστικές κάλτσες, τις οποίες έπρεπε να βγάζουν το βράδυ.

Όλοι κοιμόντουσαν το βράδυ συνδεδεμένοι με μόνιτορ που κατέγραφε τα επεισόδια άπνοιας και τη συσσώρευση υγρού στο λαιμό.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν ελαστικές κάλτσες είχαν μείωση των επεισοδίων άπνοιας κατά 27%, σε σύγκριση με τα επεισόδια που είχαν πριν την έναρξη της μελέτης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι οι ελαστικές κάλτσες δεν πιέζουν ομοιόμορφα το πόδι, αλλά περισσότερο στο κάτω μέρος και λιγότερο όσο ανεβαίνουν προς τα πάνω, αποτρέποντας τη μετακίνηση υγρών προς τις δομές του λαιμού.

Η μείωση των επεισοδίων κατά 27% μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μέτρια, ωστόσο είναι αρκετή, ώστε να μετατραπεί η άπνοια «από σοβαρή σε μέσης βαρύτητας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι επειδή η μελέτη είναι πολύ μικρή, τα ευρήματά της δεν είναι οριστικά και πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button