ΥΓΕΙΑ

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι

Η αγαπημένη πρωινή συνήθεια των περισσότερων ανθρώπων όταν ξυπνάνε είναι μία κούπα ζεστού καφέ. Ξέρουμε όμως αλήθεια τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν απολαμβάνουμε τον πρωινό μας καφέ με άδειο στομάχι;

Το ξύπνημα με ένα ωραίο, αχνιστό φλιτζάνι καφέ είναι ένα πρωινό τελετουργικό που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο και συμβαίνει καθημερινά σχεδόν σε κάθε σπίτι. Είναι όμως το καλύτερο πράγμα για το στομάχι και τον εγκέφαλο σου το να πίνεις κάποιο καφεϊνούχο ρόφημα πρωί-πρωί;

Αν συνηθίζεις να καταναλώνεις τον καφέ σου αμέσως μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι, δηλαδή με άδειο στομάχι, ίσως να πρέπει να επανεξετάσεις τον χρόνο κατανάλωσης του αγαπημένου σου ροφήματος για να αποφύγεις τους πόνους στην κοιλιά και το επιπλέον άγχος.

«Ο καφές μπορεί να διεγείρει την παραγωγή στομαχικού οξέος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης -δηλαδή καούρας», λέει η Christina Manian, RDN. «Ο καφές μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες στο σώμα.

Ενώ κάποια ποσότητα κορτιζόλης είναι σημαντική για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού, οι υπερβολικές ποσότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση, μη ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διαβήτη και απώλεια οστικής πυκνότητας». Δεν είναι ιδανική συνήθεια, ειδικά αν το πρωί είναι ήδη μια αγχωτική στιγμή της ημέρας για σένα.

Τα «πρωινά πουλιά» μπορεί να είναι χαλαρά στην ανατολή του ήλιου, αλλά μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι η κατανάλωση καφέ πριν από το φαγητό μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα. «Ωστόσο, πολλοί που πίνουν καφέ για πρώτη φορά δεν παρουσιάζουν νευρικότητα ή γαστρεντερικά συμπτώματα, οπότε είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας», διαβεβαιώνει η Manian.

Ακόμα, αν και είναι προσωπική επιλογή να αποφασίσεις πώς και πότε θέλεις να καταναλώσεις το πρώτο φλιτζάνι της ημέρας, συνιστάτε πάντα να τρως ένα μικρό σνακ μαζί με τον καφέ σου, ακόμα και αν δεν είσαι έτοιμη για πρωινό. Αυτό βοηθάει να δώσεις στο οξύ του στομάχου που δημιουργείται από τον καφέ λίγη τροφή για να χωνέψει.

Και ενώ η γεύση και η μυρωδιά του καφέ μπορεί να είναι αυτό που σε παρασύρει να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί -μαζί με τη συνάντηση στις 9 π.μ. στο Zoom ή το πολύ πρωινό δρομολόγιο με το λεωφορείο-, ο καφές μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου, ανεξάρτητα από το τι άλλο υπάρχει στο στομάχι σου. «Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και, στην έρευνα, δεν έχω δει ότι αυτό μεταβάλλεται από το αν έχετε φάει ή όχι προηγουμένως», λέει η Manian.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει την ενέργεια είναι αν χρησιμοποιείς γλυκαντικό στον καφέ σου, το οποίο μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα, δηλαδή να προκαλέσει μια έξαρση ζάχαρης, που τελικά θα οδηγήσει σε κατάρρευση και θα σε αφήσει να αισθάνεσαι κουρασμένη μετά το πρώτο φλιτζάνι.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτού του γλυκαντικού στον καφέ μπορούν να μετριαστούν από αυτό που καταναλώνεις πριν ή μαζί με το φλιτζάνι του καφέ σου, επισημαίνει η Manian, ειδικά αν αυτό το γεύμα ή το σνακ έχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή υγιεινά λιπαρά. Σαν ιδανικό σνακ η Manian προτείνει ένα κομμάτι φρούτο, ένα βραστό αυγό, ένα τοστ με φυστικοβούτυρο ή αβοκάντο, γιαούρτι με φρούτα ή γκρανόλα, σάλτσα μήλου, μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή μια χούφτα μίγμα από ξηρούς καρπούς και γκρανόλα.

Εάν στοχεύεις στη βέλτιστη υγεία μέσω της ρουτίνας του καφέ, η Manian λέει ότι «ο σκέτος καφές είναι προτιμότερος, αλλά τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή τα γαλακτοκομικά γενικά είναι επίσης εντάξει. Όσον αφορά τα γλυκαντικά, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου θα προσφέρει περισσότερα οφέλη από τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, καθώς αυτή είναι ένας γνωστός προφλεγμονώδης παράγοντας στον οργανισμό. Παρόλα αυτά, όλες αυτές οι επιλογές θα προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα».

Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, αλλά έχουν συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, οπότε η Manian αποφεύγει τις επιπτώσεις. Αν η γλυκύτητα στον καφέ είναι απαραίτητη για σένα, μπορείς επίσης να αναζητήσεις σημειώσεις γευσιγνωσίας για τους καφέδες από ολόκληρους κόκκους. Οι κόκκοι που περιγράφονται με νότες «καραμέλας», «σοκολάτας» ή «μελιού» μπορεί να είναι περισσότερο της αρεσκείας σου από τους πιο όξινους κόκκους και να απαιτούν λιγότερο γλυκαντικό κατά την παρασκευή.

Εν κατακλείδι η Manian λέει ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι είναι ατομική επιλογή, αλλά αν ήσουν πελάτης της, θα σου πρότεινε να φας λίγο φαγητό με το πρώτο φλιτζάνι, αν είναι δυνατόν.

Πηγη theissue.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button