ΥΓΕΙΑ

Γιατί ροχαλίζουμε; Ποιο κίνδυνο κρύβει το ροχαλητό; Πώς θεραπεύεται με Υπέρηχους;

Γιατί ροχαλίζουμε; Από τι προκαλείται το ροχαλητό;

Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που προκαλείται στη διάρκεια του ύπνου από την ταλάντωση των μαλακών μορίων του εσωτερικού του λαιμού και κυρίως της σταφυλής, κατά τη δίοδο του αέρα, κυρίως στη φάση της εισπνοής. Ο ήχος του ροχαλητού είναι πολύ ενοχλητικός για αυτούς που κοιμούνται μαζί μας και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ένας στους δύο άνδρες ροχαλίζουν μόνιμα ή περιστασιακά. Τα συχνότερα συμπτώματα του ροχαλητού είναι οι πρωινοί πονοκέφαλοι, η κακοδιαθεσία, ο ανήχυχος ύπνος, η ξηρότητα του στόματος το πρωί, το αίσθημα πρωινής κόπωσης, η ασυνήθιστη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και άλλα. Ακόμα, σε πιο σοβαρές περιπττώσεις, είναι πιθανό να συνοδεύεται και από επεισόδια άπνοιας στον ύπνο, δηλαδή διακοπής της ανανοής και του οξυγόνου.

 

Γιατί ροχαλίζουμε; Από τι προκαλείται το ροχαλητό;

Ροχαλίζουμε γιατί χαλαρώνει ο μυικός τόνος των μυών του λαιμού στη διάρκεια του ύπνου και αυτό προκαλεί δόνηση των μαλακών ιστών και κατά συνέπεια και το θόρυβο του ροχαλητού.

Το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε πολλά ανατομικά αίτια. Τα αίτια από τη μύτη, που μπορεί να προκαλούν ροχαλητό είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα, οι μεγάλες ρινικές κόγχες, οι ρινικοί πολύποδες και τα κρεατάκια, ενώ από το λαιμό είναι κυρίως οι μεγάλες αμυγδαλές, η υπερτροφική ή μακρυά σταφυλή, οι στενές καμάρες του φάρυγγα και άλλα.

Ποιες συνήθειες χειροτερεύουν το ροχαλητό;

Οι καθημερινές συνήθειες που μπορεί να προκαλούν ή να επιδεινώνουν το ήδη υπάρχον ροχαλητό, μπορεί να είναι:

η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα ιδίως αργά το βράδυ, η ύπτια στάση του ύπνου, η καθημερινή χρήση αλκοόλ, η χρήση ηρεμιστικών ουσιών ή υπνωτικών φαρμάκων και η υπερβολική κούραση στη διάρκεια της μέρας.

Γιατί οι άνδρες ροχαλίζουν συχνότερα από τις γυναίκες;

Διότι στους ανδρες λόγω ορμονικής προδιάθεσης υπάρχει διαφορετική κατανομή του λίπους και αυτό συσσωρεύεται στην περιοχή του λαιμού, οπότε ευνοείται ο κραδασμός και η ταλάντωση των μαλακών μορίων του τραχήλου και άρα και το ροχαλητό.

Πώς μπορεί να γίνει επικίνδυνο το ροχαλητό; Τι είναι η υπνική άπνοια και με πώς γίνεται η διάγνωση της;

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή , γιατί το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό διότι σε κάποιες περιπτώσεις το ροχαλητό μπορεί να συνδοδεύεται από διακοπές στην αναπνοή και την οξυγόνωση (άπνοια), που διαρκεί από λίγα δευτερόπλεπτα μέχρι και πάνω από 1 λεπτό σε πιο σοβαρές καταστάσεις. Εφόσον, λοιπόν, το ροχαλητό συνοδεύεται από διαπιστωμένα επεισόδια άπνοιας, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να να ανήκει σε ένα γενικότερο σύνδρομο που λέγεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας.

Το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του ασθενούς και ενδέχεται να απειλεί και την ίδια του τη ζωή, καθώς μπορεί να προκαλεί υπέρταση, αρρυθμίες ή και στεφανιαία νόσο. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστωθεί εάν συμβαίνουν άπνοιες είναι να υποβληθεί ο ασθενής σε Μελέτη Ύπνου. Για τη διάγνωση του Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας, έχει ένδειξη η μελέτη ύπνου που γίνεται στο σπίτι με την ψηφιακή συσκευή Snore-Check. Πρόκειται για ένα υψηλής τεχνολογίας ψηφιακό κασετόφωνο με δυνατότητα ψηφιακής καταγραφής του ήχου στη διάρκεια του ύπνου, το οποίο είναι πολύ βολικό στη χρήση του από τον ασθενή.

Πώς μπορούμε να βρούμε τι φταίει για το δικό μας ροχαλητό;

Για να βρούμε ποια αίτια προκαλούν το ροχαλητό, πρέπει πρώτα να γίνει μια λεπτομερής λήψη του ιατρικού ιστορικού, των συνηθειών και του τρόπου ζωής του πάσχοντος. Στη συνέχεια, ακολουθεί ειδική εξέταση Βιντεο-ρινο-λαρυγγοσκόπησης με εύκαμπτου τύπου μικροκάμερα τελευταίας τεχνολογίας.

Η εξέταση αυτή γίνεται πολύ γρήγορα, εύκολα και ανώδυνα στο ιατρείο. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται διάγνωση με μεγάλη ακρίβεια όλων των πιθανών ανατομικών αιτίων, που μπορεί να προκαλούν ροχαλητό ή και άπνοιες. Ανάλογα με το εάν το ανατομικό εμπόδιο εντοπίζεται στην περιοχή της μύτης ή του λαιμού, επιλέγεται και η πιο κατάλληλη τεχνική θεραπείας του ροχαλητού.

Πώς είναι δυνατό να προληφθεί το ροχαλητό; Ποια μέτρα χρειάζεται να πάρουμε;

Η απώλεια σωματικού βάρους και κυρίως η μείωση της περιμέτρου του λαιμού παίζει ζωτικό ρόλο στον περιορισμό του ροχαλητού. Επιπλέον, η μείωση ή διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή της λήψης αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο είναι τα πιο σημαντικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να μειώσουμε το ροχαλητό.

Καλό είναι να τρώμε το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον 2,5 με 3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Η καθημερινή αεροβική σωματική άσκηση βοηθάει σημαντικά στην ενίσχυση του μυικού τόνου των μυών του φάρυγγα. Εξίσου σημαντική είναι και η αποφυγή της ύπτιας στάσης του ύπνου, που ευνοεί το ροχαλητό.

Πώς γίνεται η θεραπεία του ροχαλητού με Υπερήχους;

Οι Υπέρηχοι είναι μια προηγμένη χειρουργική συσκευή, που αποτελείται από μια γεννήτρια, η οποία παράγει ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, που μεταφέρονται στο ειδικό κοπτικό όργανο του υπερήχου, το οποίο και διορθώνει το αντίστοιχο ανατομικό εμπόδιο, είτε αυτό εντοπίζεται στη μύτη (διάφραγμα, κόγχη,) είτε βρίσκεται στο φάρυγγα (αμυγδαλές, σταφυλή) και ευθύνεται για το ροχαλητό ή και την υπνική άπνοια.

Έτσι, ανάλογα με το ποιο είναι ανατομικό εμπόδιο που προκαλεί στένωση του ανώτερου αεραγωγού και ροχαλητό, γίνεται και η αντίστοιχη θεραπεία με χειρουργικούς υπερήχους. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται μια μείωση του μεγέθους της σταφυλής σε συνδυασμό με σκλήρυνση της μαλθακής υπερώας με υπερήχους. Σε περιπτώσεις, όπου το ροχαλητό οφείλεται στο στραβό διάφραγμα, χρειάζεται να γίνει με τους υπερήχους διόρθωση των ανωμαλιών του ρινικού διαφράγματος, εφόσον αυτό εμποδίζει τη δίοδο του αέρα από τη μύτη.

πηγη newsbomb.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button