ΔΙΑΦΟΡΑ

Πόσο καıρό χρειάζεται ένας πολúποδας του εντέρου για να εξελıχθεί σε καρκiνо

Πώς αναπτύσσεται ο πολύποδας του εντέρου και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο. Τι μπορείτε να κάνετε.
Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ασθενείς, όταν μαθαίνουν ότι έχουν πολύποδα στο παχύ έντερο. Υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί ο πολύποδας σε καρκίνο και, αν ναι, σε πόσο καιρό;

Ένας πολύποδας του παχέος εντέρου αρχίζει από μία μετάλλαξη σε ένα από τα αναρίθμητα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν στο εσωτερικό τοίχωμα του οργάνου, απαντά η χειρουργός παχέος εντέρου Dr. Rebecca Gunter, από το Τμήμα Κολοορθικής Χειρουργικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Τα βλαστικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται (διαιρούνται) ασταμάτητα και μετά από κάθε κυτταρική διαίρεση δημιουργούνται μεταλλάξεις. Η διαδικασία αυτή είναι τόσο γρήγορη, ώστε το εσωτερικό τοίχωμα ολόκληρου του παχέος εντέρου αντικαθιστάται μία φορά την εβδομάδα, προσθέτει!

Καθώς, όμως, συσσωρεύονται τα μεταλλαγμένα κύτταρα στο τοίχωμα του εντέρου, μπορεί να δημιουργηθεί μία μικρή συνάθροιση που εμφανίζεται σαν πολύποδας. Ο πολύποδας μεγαλώνει σταδιακά, καθώς αυξάνονται πάνω του τα μεταλλαγμένα κύτταρα και επιβιώνουν ολοένα περισσότερο.

Τελικά, με την πάροδο του χρόνου, η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει μία καρκινογόνο στροφή. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για πολύ αργή διαδικασία. «Από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί ένας πολύποδας, υπολογίζεται ότι χρειάζονται σχεδόν δέκα χρόνια έως ότου εξελιχθεί. Επομένως υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί πριν γίνει καρκίνος», τονίζει η Dr. Gunter.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος του εντέρου με κολονοσκόπηση ή άλλη εξέταση επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό και αφαίρεση ενός πολύποδα σε καλοήθες ή προκαρκινικό στάδιο. Με αυτό τον τρόπο εξαλείφεται ο κίνδυνος καρκίνου από αυτόν.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του παχέος εντέρου συνιστάται να αρχίζει σε ηλικία 45 ετών. Εάν κάποιος έχει παράγοντες κινδύνου (π.χ. οικογενειακό ιστορικό) μπορεί να πρέπει να τον αρχίζει νωρίτερα. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τους δικούς σας παράγοντες κινδύνου. Μπορεί να σώσετε τη ζωή σας, καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: iatropedia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button