ΔΙΔΑΧΕΣ

Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό;

Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό; Ποια η διαφορά των δύο αυτών μυστηρίων και ποια η προέλευση αυτών; Μάθε τα πάντα για το τι είναι Ευχέλαιο και τι Αγιασμός. Πότε τελείται το κάθε μυστήριο και γιατί.

Τι είναι ο Αγιασμός

Ο Αγιασμός είναι ένα μυστήριο που τελείται από τους ιερείς των Χριστιανών, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο τιμούν την βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον βαπτιστή.

Στις μέρες μας το μυστήριο αφορά των αγιασμό των υδάτων. Υπάρχουν δύο κύριοι αγιασμοί για την εκκλησία:

– ο μικρός αγιασμός είναι ένα μυστήριο που τελείται κάθε αρχή του μήνα και

– ο μεγάλος αγιασμός που τελείται στις 5 Ιανουαρίου στους ιερούς ναούς και στη συνέχεια διαμοιράζεται στα σπίτια.

Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι στα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου) αγιάζονται τα ύδατα σε μέρη κατά παράδοση εκτός των ιερών ναών (η τελετή γίνεται σε κάποιο κοντινό ποτάμι, λίμνη, ή στη θάλασσα). Γενικά το αγιασμένο νερό θεωρείται ιερό και θαυματουργό. Ίσως είναι το δεύτερο σε “σημαντικότητα” μετά τη θεία κοινωνία.

Τι είναι το Ευχέλαιο

Το ευχέλαιο είναι ένα μυστήριο που το όνομά του βγαίνει από το συνδυασμό των λέξεων ευχή και έλαιο. Οι ιερείς των Χριστιανών υμνούν τους πιστούς με μια ευχή και τους αλείφουν ή τους σταυρώνουν με κάποιο έλαιο. Ο σκοπός του ευχελαίου είναι η άφεση των αμαρτιών και η μετάνοια. Με το ευχέλαιο συγχωρείται η ψυχή του πιστού (εφόσον φυσικά έχει μετανοήσει).

Επίσης το ευχέλαιο γίνεται και για θεραπευτικούς λόγους όταν ο πιστός πάσχει από μία ασθένεια. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται και όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Όταν ακούς ότι ένας άνθρωπος είναι έτοιμος να φύγει από τη ζωή και οι συγγενείς καλούν έναν ιερά “να τον διαβάσει” στην πραγματικότητα αναφέρονται στο ευχέλαιο.

Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό;

Όπως είδαμε παραπάνω, ο αγιασμός και το ευχέλαιο είναι δύο τελείως διαφορετικά μυστήρια. Στις μέρες μας κατά παράδοση επιλέγουμε αγιασμό ή ευχέλαιο στις εξής περιπτώσεις:

Αγιασμός

Κάνουμε αγιασμό όταν θέλουμε να κάνουμε εγκαίνια σε ένα καινούριο κτίριο, όταν ξεκινάει μια σεζόν, όταν ξεκινάνε τα σχολεία και γενικότερα οποτεδήποτε αρχίζει μια καινούρια περίοδος.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ιερέας βυθίζει ένα τσαμπί βασιλικού μέσα στο αγιασμένο νερό και έπειτα “ψεκάζει” σταγονίδια (αγιασμού) στον χώρο αλλά και πάνω στους πιστούς.

Ευχέλαιο

Ευχέλαιο κάνουμε για την ίαση από κάποια ασθένεια αλλά και για τη σωτηρία της ψυχής. Επομένους γίνεται για δύο λόγους.

Ο πρώτος όταν ελπίζουμε ότι με το ευχέλαιο θα γιατρευτούμε από την αρρώστια μας και ο δεύτερος όταν θέλουμε να σώσουμε την ψυχή μας σε περίπτωση που ο θάνατος βρίσκεται κοντά μας. Φυσικά στη δεύτερη περίπτωση όταν υπάρχει η δυνατότητα, πριν από το ευχέλαιο προηγείται η εξομολόγηση. Αρκετές φορές όμως αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της κακής υγείας του αρρώστου.

πηγη coolweb.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button