ΔΙΑΦΟΡΑ

Στα ΑΤΜ αυξήσεις έως 160 ευρώ το μήνα – Οι δικαιούχοι

Συντάξεις: Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι… βλέπουν αυξήσεις στην πληρωμή ενόψει Ιανουαρίου. Δείτε πίνακες με τα ποσά.

Συντάξεις: Αυξήσεις συντάξεων που φτάνουν ως και 160 ευρώ το μήνα από την 4η δόση του επανυπολογισμού και ως 56 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης πληρώνονται σήμερα, αύριο και την Παρασκευή σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους. Είναι οι πρώτες αυξήσεις που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους με τη σύνταξη του Ιανουαρίου που καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ πριν από τη γενική αύξηση κατά 7,75% που θα δοθεί τον επόμενο μήνα (τέλη Ιανουαρίου) σε όλους.

Αυξήσεις θα έχουν όμως στις αποδοχές τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς από την προκαταβολή μισθού του Ιανουαρίου του 2023 που θα πληρωθεί -πιθανότατα αύριο το απόγευμα- καταργούνται οι κρατήσεις 1% και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αυξήσεις αποδοχών ως και 32,91 ευρώ το μήνα θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου με την προκαταβολή του μισθού για το μήνα Ιανουάριο που θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανότατα αύριο Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.

Για τους συνταξιούχους, σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες των Ταμείων που εξασφάλισε μετά από δημοσιογραφική έρευνα και δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», οι αυξήσεις που θα δουν στα ΑΤΜ προέρχονται:

Συντάξεις: 1 Tέταρτη δόση επανυπολογισμού

Από την πληρωμή της 4ης δόσης του επανυπολογισμού συντάξεων που πιστώθηκε από χθες το απόγευμα στους λογαριασμούς 243.000 παλαιών συνταξιούχων πριν από τον Μάιο του 2016 με 30 έτη ασφάλισης και άνω, οι οποίοι ευνοήθηκαν με το νόμο Βρούτση και πήραν αύξηση σύνταξης μηδενίζοντας την παλιά προσωπική διαφορά.

Συντάξεις: 2 Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους συνταξιούχους με φορολογητέα μηνιαία σύνταξη (μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις) πάνω από 1.000 ευρώ. Από την κατάργηση της εισφοράς ωφελούνται 912.644 συνταξιούχοι από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου. Η μέση αύξηση που προκύπτει είναι περίπου 10 ευρώ ενώ για τις υψηλές συντάξεις των 2.000 ευρώ η αύξηση φτάνει στα 31 ευρώ και για συντάξεις των 2.500 ευρώ η αύξηση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φτάνει στα 56 ευρώ το μήνα.

Η αύξηση του επανυπολογισμού καταβάλλεται σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι συνταξιούχοι πληρώθηκαν τις 3 και τώρα με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023 παίρνουν την 4η δόση της αύξησης, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 (σύνταξη Ιανουαρίου 2024) θα πληρωθούν την 5η δόση.

Στον πίνακα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» περιλαμβάνονται τα ποσά των αυξημένων με την 4η δόση συντάξεων (κατά μέσο όρο) ανά Ταμείο για τους 243.000 συνταξιούχους που κέρδισαν αυξήσεις με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω.

Συντάξεις: Για παράδειγμα:

*Στο Δημόσιο 1.058 συνταξιούχοι με 30,1 ως 36 έτη παίρνουν αύξηση περίπου 40 ευρώ με την 4η δόση του επανυπολογισμού, με τη μέση σύνταξη να διαμορφώνεται στα 996 ευρώ. Αλλοι 12.640 συνταξιούχοι με 36 ως 40 έτη παίρνουν μέση αύξηση κατά 70 ευρώ με την 4η δόση και η μέση σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.443 ευρώ, ενώ για 11.498 συνταξιούχους με 40 έτη και άνω η μέση σύνταξη με την 4η δόση της αύξησης διαμορφώνεται στα 1.673 ευρώ.

*Στο ΙΚΑ 60.184 συνταξιούχοι με 30,1 ως 36 έτη παίρνουν αύξηση περίπου 50 ευρώ με την 4η δόση του επανυπολογισμού, με τη μέση σύνταξη να διαμορφώνεται στα 913 ευρώ. Αλλοι 42.472 συνταξιούχοι με 36 ως 40 έτη παίρνουν μέση αύξηση κατά 60 ευρώ με την 4η δόση και η μέση σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.100 ευρώ, ενώ για 11.889 συνταξιούχους με 40 έτη και άνω η μέση σύνταξη με την 4η δόση της αύξησης διαμορφώνεται στα 883 ευρώ.

Συντάξεις: 3 Αναδρομικά σε συνταξιούχους τραπεζικούς

 Αναδρομικά 3 ετών θα λάβουν 32.000 τραπεζοϋπάλληλοι από την επιστροφή διπλών εισφορών ασθενείας στο ΤΑΥΤΕΚΩ που τους παρακρατήθηκαν από τους εργοδότες τους (Τραπεζικά Ιδρύματα) στο διάστημα 1ης.1.2017 ως 31.1.2020.

Ο ΕΦΚΑ άνοιξε ειδική πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις επιστροφής των ποσών που τους παρακρατήθηκαν. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερομένους μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr), επιλέγοντας: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Μισθωτοί → «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών ασφαλισμένου κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 01.01.2017 – 31.01.2020» με τη χρήση κωδικών TAXISnet και δήλωση ΑΜΚΑ.

Οι αιτήσεις θα συσχετισθούν με τα στοιχεία των αντίστοιχων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των εργοδοτών τους και, εφόσον επιβεβαιωθεί η ορθότητα των υποβληθέντων στοιχείων, τα τυχόν επιστρεφόμενα ποσά θα καταβληθούν στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, με την προϋπόθεση ότι δεν οφείλουν στον e-ΕΦΚΑ, άλλως θα διενεργηθεί συμψηφισμός αναδρομικών με τυχόν οφειλές.

Συντάξεις: 4 Κέρδη για δημοσίους υπαλλήλους

Αυξήσεις αποδοχών ως και 32,91 ευρώ το μήνα θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου με την προκαταβολή του μισθού για το μήνα Ιανουάριο που θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανότατα αύριο Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.

Οι αυξήσεις θα προκύψουν από την οριστική κατάργηση δύο κρατήσεων:

  1. Της μη ανταποδοτικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας που παρακρατούνταν από το 2012 από το πρώτο ευρώ των αποδοχών των υπαλλήλων.
  2. Της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαλλόταν με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% επί φορολογητέων εισοδημάτων που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ, δηλαδή από φορολογητέα ποσά μισθών μεγαλύτερα των 1.000 ευρώ το μήνα.

Εξαιτίας της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι καθαρές αποδοχές των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν έως 15,5 ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ από την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας προκύπτει έμμεση αύξηση από 11 ευρώ ως και 22 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, λόγω της κατάργησης των δύο κρατήσεων οι φορολογητέες (μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις) των υπαλλήλων θα είναι αυξημένες και αυτό θα «προκαλέσει» μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση καθώς θα φορολογηθούν σε υψηλότερα ποσά. Για το λόγο αυτό το όφελος από την κατάργηση των κρατήσεων ροκανίζεται από μια μικρή αύξηση του φόρου.

Για παράδειγμα, υπάλληλος Π.Ε. κατηγορίας με 38 έτη θα έχει κέρδος από το μισθό Ιανουαρίου 37,81 ευρώ (22,24 ευρώ λόγω κατάργησης της εισφοράς 1% και 15,57 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης). Επειδή όμως θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 4,89 ευρώ, το καθαρό όφελος από την κατάργηση των κρατήσεων θα είναι 32,91 ευρώ.

πηγη newsique.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button